Het is een struikelblok waar heel wat huishoudens tegenaan lopen: omwille van een heuglijke gebeurtenis is het vaak nodig om te verhuizen naar een ruimere woning. Maar de middelen voor die aankoop zijn echter niet altijd voorhanden.
Een tekort aan eigen inbreng is het grootste obstakel voor mensen die een eigen woning willen kopen, en dat in een tijd waarin banken steeds terughoudender zijn om leningen toe te kennen. En dat geldt ook voor huishoudens van dertigers en veertigers, zelfs wanneer beiden een job hebben. Een groot struikelblok, aangezien juist zij te maken krijgen met gezinsuitbreiding, met één, twee, drie of meer kinderen die zich bij de kroost voegen.
Velen van hen gaan op zoek naar een groter huis om die gezinsuitbreiding te kunnen huisvesten, maar daarvoor is vaak een aanzienlijk aandeel eigen kapitaal nodig dat niet noodzakelijk voorhanden is in het gezin. Gelukkig heeft de Belgische start-up Hownvestor besloten om het deze families makkelijker te maken met een ingenieus co-investeringsmodel.
Hoe werkt het?
Om het mensen die op zoek zijn naar een grotere woning makkelijker te maken, heeft het ondernemersduo Patrick Van Overbroek en Thomas Palmblad besloten om een co-investeringsconcept uit te werken om gezinnen in deze situatie te ondersteunen. De twee professionals uit de financiële wereld hebben een systeem van gemeenschappelijke eigendom opgezet dat ervoor zorgt dat ze mee kunnen investeren in een vastgoedproject door het ontbrekende eigen kapitaal in te brengen (over het algemeen 10 tot 15% van de waarde van het pand in kwestie) en de bank de nodige garanties te geven voor de aankoop. Hownvestor wordt zo passief mede-eigenaar van het pand. Als hoofdeigenaar kan je natuurlijk op een later tijdstip het volledige eigendom van het pand terug verwerven door de door Hownvestor genomen participatie terug te kopen.
Hoeveel kost het?
Concreet brengt Hownvestor een bewoningsvergoeding in rekening in de vorm van huur. Er wordt een bedrag berekend op basis van het aandeel dat Hownvestor in de woning heeft en de theoretische huur van de woning. Als de financiële situatie van het huishouden op orde is, kan het dit aandeel terugkopen. In de praktijk neemt Hownvestor een mark-up van 25%. Voor een woning met een waarde van €100.000 waarin het bedrijf €10.000 heeft geïnvesteerd, neemt het dus een belang van 12,5%. Deze mark-up vormt een ‘winst’ voor Hownvestor wanneer het zijn aandeel terug verkoopt.
Wat zijn de voordelen?
In de huidige context, waarin terughoudendheid heerst, kunnen grote gezinnen ontmoedigd geraken. Door de hulp van Hownvestor in te roepen, krijgen ze niet alleen financieel een duwtje in de rug, maar ook professionele hulp tijdens het aankoopproces. Bovendien maximaliseren gezinnen dankzij dit innovatieve model hun kansen om een krediet te verkrijgen en kunnen ze zich daardoor sneller dan verwacht een grotere woning veroorloven en investeren ze op die manier ook in hun toekomst en die van hun kinderen. En dat alles voor een beperkte maandelijkse bewoningsvergoeding, die alleen betaald moet worden tijdens de periode van gemeenschappelijk eigendom. Patrick Van Overbroek en Thomas Palmblad hopen op die manier het leven van veel gezinnen in ons land gemakkelijker te maken.