9% brutorendement op een vastgoedinvestering: te mooi om waar te zijn?

Elke spaarder is op zoek naar een maximaal rendement met een zo laag mogelijk risico. Alleen gaan rendement en risico over het algemeen hand in hand…

Real estate investment

Een spaarrekening is vandaag de minst riskante investering. Helaas krijg je daarvoor een laag rendement in de plaats. Erger nog, de afgelopen jaren kwam het rendement niet boven de inflatie uit, wat betekent dat de koopkracht van je spaargeld jaar na jaar afneemt! In die context zijn veel Belgen op zoek naar beleggingen die een aantrekkelijker rendement bieden, zoals beleggen in vastgoed.

Er zijn verschillende manieren om in vastgoed te investeren. Je kan investeren in residentieel of commercieel vastgoed, maar ook in hotelkamers, garages of zelfs gewoon in een stuk grond. Er zijn nog andere opties, maar zodra je verder gaat dan woningen, vereist investeren een bepaalde dosis kennis.

Het rendement van een verhuurinvestering schommelt tussen de 3% en 4% van de aankoopprijs. Historisch gezien ligt de jaarlijkse waardetoename van vastgoed in België tussen de 4% en de 5%. Je kan een hoger rendement behalen door vastgoed te kopen met een lening. Zolang je een lening aflost met een rente die lager is dan het rendement dat je behaalt op je vastgoedaankoop, creëer je een hefboomeffect op je investering. Tot slot kan de lening ook een voordeel opleveren      op je inkomstenbelasting omdat de betaalde rente afgetrokken kan worden van het kadastraal inkomen, terwijl de kapitaalaflossingen in aanmerking kunnen komen voor het belastingkrediet voor langetermijnsparen.

9 % rendement, echt?

Als je op zoek bent naar een hoger rendement, dan kan je crowdlending overwegen. Op dit moment bieden platforms zoals BeeBonds daarvoor een gemiddeld bruto rendement van 9% per jaar. In de praktijk is crowdlending een vorm van financiering waarmee bedrijven die op zoek zijn naar fondsen financiering kunnen krijgen van individuele investeerders. Die kunnen op die manier hun spaargeld op een nuttige en winstgevende manier als lening ter beschikking stellen. In ruil voor hun lening ontvang je als individuele investeerder een vooraf bepaald jaarlijks rendement, afhankelijk van het risico dat je neemt, en krijg je aan het einde van het project het kapitaal terug dat je oorspronkelijk hebt geïnvesteerd. Crowdfunding is een snelle en effectieve manier voor KMO’s om hun financieringsbronnen te diversifiëren en tegelijkertijd extra fondsen van banken aan te trekken.

Het erkende platform van BeeBonds biedt permanent een vaste instapdrempel van €100 voor alle duurzame projecten. Zo kunnen jongeren investeren en sparen in de echte, groene economie, met een rendement van ongeveer 9% bruto per jaar. In de praktijk halen de op BeeBonds voorgestelde projecten binnen een periode van 1 tot 3 maanden het nodige geld op, waarna je als belegger gedurende een vooraf bepaalde periode van 2 tot 5 jaar (afhankelijk van het project) een jaarlijkse rente ontvangt. Aan het einde van het project krijg je je volledige initiële investering terug.

Waarom zo’n hoog rendement?

Crowdlending voor vastgoed maakt het mogelijk om een hoog potentieel rendement te bieden (9% bruto per jaar bij BeeBonds) zonder de economische levensvatbaarheid van de projectdragers die er een beroep op doen in gevaar te brengen. Eerst en vooral vertegenwoordigt het bedrag dat tegen een hoge rente aan investeerders moet worden terugbetaald slechts een klein deel van de totale financiering (ongeveer 20%) wanneer een bedrijf crowdlending gebruikt om zijn project te financieren. Door deze spreiding van de kosten kan het bedrijf een aantrekkelijk rendement bieden zonder de financiële gezondheid van het project in gevaar te brengen. Ter vergelijking: ontwikkelaars die geen gebruik maken van crowdlending kloppen vaak aan bij institutionele kredietverleners of spelers zoals ‘family offices’, een particuliere entiteit die het patrimonium en de investeringen van een vermogende familie beheert. Als een projectontwikkelaar gebruikmaakt van een professionele kredietverlener, bedragen de gehanteerde tarieven meestal meer dan 8%. Soms werkt een ontwikkelaar samen met deze spelers om een project af te werken. In dat geval moeten ze de winst van het project delen, wat over het algemeen een inkomstenverlies betekent dat groter is dan de 9% rente die crowdlending-investeerders betalen op een minderheidsdeel van het totale geleende bedrag.

Als belegger in vastgoedprojecten moet je je wel bewust zijn van de risico’s, waaronder het risico van volledig of gedeeltelijk verlies van kapitaal.

Interesse in deze nieuwe investeringsformule? Vul dan onderstaand formulier in en we contacteren je!

* Verplichte velden
✨ Overweeg je om te investeren in vastgoed? Ontdek ons platform dat 100% gewijd is aan vastgoedinvesteringen in België en in het buitenland! Of je nu je portfolio wilt diversifiëren, passief inkomen wilt genereren of gewoon een goede kans wilt grijpen, onze website staat vol met opties die aansluiten bij jouw investeringsbehoeften. 🏢🔍 Duik nu in onze sectie gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen en vind de beste deals om je rendement op investering te maximaliseren! 🎯 🏦 💼