"Hoge" rentes, zeer strenge kredietvoorwaarden en vastgoedprijzen die blijven stijgen: de cocktail is nog steeds lastiger voor starters… Maar aan de andere kant is het bevorderlijk voor alternatieve formules, zoals het leasen van onroerend goed, of "hamsterhuren" voor de best geĂŻnformeerden! Wat? We vertellen je er alles over!
Vastgoedleasing is de ontbrekende stap tussen huren en kopen. Met andere woorden, het leasen van onroerend goed met een optie tot koop stelt de huurder in staat om dit onroerend goed te kopen met een deel van de betaalde huur als aanbetaling. De termijn? Die is variabel, maar kan tussen de 5 en 10 jaar zijn, afhankelijk van de verhuurder.
1. Wat is het belangrijkste voordeel van het leasen van onroerend goed?
Het leasen van onroerend goed elimineert het probleem van de aanbetaling, wat de grootste hinderpaal is voor starters. Dat is natuurlijk het belangrijkste voordeel! Laten we een voorbeeld nemen: je huurt al 5 jaar een woning voor 1200 euro per maand. Je hebt dus aan het einde van deze periode 72.000 euro betaald aan de verhuurder. Indien u het onroerend goed wenst te verwerven, zal de verhuurder een deel van dit bedrag als inbreng beschouwen. Over het algemeen hebben we het over 50%, wat betekent dat als het onroerend goed 300.000 euro waard is, u slechts 264.000 euro hoeft te betalen (d.w.z. 300.000 € – (72.000 €/2)).
2. Het zal zeker meer kosten
Aangezien een deel van de huur toch aan de verhuurder wordt betaald, is het leasen van onroerend goed dus duurder dan het van meet af aan kopen. In bovenstaand voorbeeld zal de kandidaat van de 72.000 euro die hij heeft betaald, slechts de helft kunnen terugkrijgen bij de aankoop.
3. Bevalt het pand je niet? Ola… of oef!
Als het onroerend goed u niet u bevalt en u het niet wilt kopen, bent u alle betaalde huurgelden kwijt, zonder de mogelijkheid om ze elders te herinvesteren! Bezin dus eer u begint… Aan de andere kant bent u veel vrijer om te vertrekken zonder de administratieve rompslomp en vertragingen die gepaard gaan met de verkoop van een woning.
4. Pas op voor indexering
Uiteraard kan de huurprijs naar boven worden bijgesteld… En de verkoopprijs ook! Het hangt allemaal af van de voorwaarden die de verhuurder biedt. Als dit het geval is, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, kunnen de stijgingen aanzienlijk zijn! En hoewel er dit jaar geen reden tot paniek is, is het toch het beste om dit in de gaten te houden als je een langlopende huurovereenkomst aangaat…
5. Het is moeilijk om de markt zoveel jaren van tevoren te voorspellen!
Als u kiest voor het leasen van onroerend goed met als hoofddoel het onroerend goed later te kopen, maak dan uw berekeningen zorgvuldig! Zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, kan de rente stijgen, de inflatie kan stijgen en als de bank, in haar vooruitzichten en rekening houdend met de toekomstige bijdrage (als gevolg van de huurprijzen), u groen licht zou kunnen geven, zal ze dat dan over 5 of 10 jaar nog steeds doen? Dus wat zijn de risico’s die u ervan kunnen weerhouden de deal te sluiten? Een explosie van marktprijzen en/of rentetarieven, of zelfs een verlies aan inkomsten. Dat zijn natuurlijk extreme gevallen, maar het is beter om jezelf een marge te laten voor het geval dat!