Elke lente laten amateurtuiniers massaal hun grasmachine aan de kant staan in het kader van ‘Maai mei niet’. Deze jaarlijkse actie wil de biodiversiteit verhogen en de insecten die tijdens het voorjaar in actie komen voorzien van voldoende voedsel. Goed idee of niet?
De voordelen
- Grotere biodiversiteit
Door een maand lang niet te maaien krijgen planten vrij spel, en dat is goed nieuws voor insecten als bijen en vlinders die daar een cruciale habitat in vinden – zeker in mei. Het zorgt er ook voor dat vogels meer broedplaatsen hebben en makkelijker kleine insecten kunnen vinden om te eten.
- Je grond wordt gezonder
Door regelmatig te maaien druk je de bodem samen, waardoor bepaalde organische materialen verloren gaan. De hele maand niet maaien geeft de bodemstructuur de kans om zichzelf herstellen. Daardoor kan die meer water opnemen en beter recupereren.
- Je verkleint je ecologische voetafdruk
Het is geen groots effect, maar minder maaimachines, betekent ook minder uitstoot. En dan hebben we het nog niet eens over de geluidsvervuiling!
De nadelen
- Het esthetische aspect
Een weelderig grastapijt ziet er niet altijd even netjes uit en kan verwaarloosd overkomen. Je buren zouden kunnen opmerken dat het straatbeeld niet meer uniform is en dat je insecten aantrekt die ook bij hen terecht komen.
- Gezondheidsrisico’s?
Met meer begroeiing komen ook meer parasieten die een risico betekenen voor je gezondheid. Teken kunnen bijvoorbeeld drager zijn van de ziekte van Lyme.
- Een moeilijk herstel
Als je in juni terug wil naar een gemillimeterd gazon, kan die eerste maaibeurt voor wat problemen zorgen voor jou en je machine.
Conclusie?
Als je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt, zijn de voordelen voor een maand zonder maaien behoorlijk overtuigend. Laat dus die maaier gerust een tijdje in de garage staan en geniet van de nieuw verworven biodiversiteit in je tuin.