Je huis toevertrouwen aan een woonmaatschappij, een goed idee?

Woonmaatschappijen worden vaak neergezet als makkelijke formule voor eigenaars die hun pand willen verhuren zonder de zorgen die daar doorgaans bij komen kijken. Maar is dat ook echt zo? Wat zijn de voor- en de nadelen van verhuren aan een woningmaatschappij?

Woonmaatschappijen verhuren sociale en betaalbare woningen in Vlaanderen. Het is heel simpel: een eigenaar vertrouwt zijn pand toe aan een woonmaatschappij, die zich dan bezighoudt met het vinden en beheren van huurders, vaak uit sociaal achtergestelde groepen.

De woonmaatschappij neemt alle administratieve klusjes op zich, net als het onderhoud van je pand en de betaling van de huur. Contracten lopen vaak 9 jaar, wat betekent dat je als eigenaar 9 jaar lang geen zorgen hebt. Maar daar houdt het niet op, er zijn nog meer voordelen! Al zijn er uiteraard ook mindere kanten. We maken voor jou de balans op.

Voordelen voor eigenaars

  • Financiële zekerheid

Met stip het grootste voordeel van woonmaatschappijen is dat je huurprijs gegarandeerd elke maand uitbetaald wordt, ongeacht de financiële situatie van de huurder. Dat neemt het risico op wanbetalingen weg en zorgt voor een stabiel inkomen. Zelfs als je pand tijdelijk leegstaat, krijg je nog steeds je huur.

  • Fiscale voordelen

Vlaanderen biedt enkele fiscale voordelen voor wie zijn pand verhuurt aan een woonmaatschappij, zoals bijvoorbeeld een verlaagd tarief op de onroerende voorheffing en een gunsttarief op je personenbelasting en registratierechten.

  • Financiële hulp bij renovaties

Als eigenaar moet je je pand in degelijke staat houden, en dat betekent ook dat je misschien wel voor een renovatie staat voordat je kan beginnen te verhuren. Met bepaalde renovatiepremies en een verlaagde btw op nieuwbouw krijg je een duwtje in de rug.

  • Uitbesteed beheer

De maatschappij neemt het beheer van je pand volledig uit handen, waardoor jij er veel minder tijd en moeite in moet stoppen. Reparaties en onderhoud gebeuren door de woonmaatschappij, zodat je woning aan de kwaliteits- en veiligheidsnormen blijft voldoen.

  • De verhuur afronden zonder problemen

Op het einde van de huurperiode wordt je pand in degelijke staat terug afgeleverd, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Nadelen voor eigenaars

  • Minder huur

De huurprijs die je krijgt van een woonmaatschappij ligt zo’n 25 tot 40% lager dan wat je op de private markt kan vragen. Om te berekenen of dat voor jou de moeite waard is, zal je alles (de fiscale voordelen, tijdswinst …) in de weegschaal moeten leggen.

  • Einde van het huurcontract

Bij het einde van het huurcontract moet je goed opletten wat de kleine lettertjes zeggen. Zorg ervoor dat het contract duidelijk aangeeft dat het pand in originele staat moet opgegeven worden, vrij van eventuele huurders.

  • Voorwaarden

Om te verhuren aan een woonmaatschappij moet je aan hun voorwaarden voldoen en dat vraagt dan weer bepaalde inspanningen en eventuele extra kosten. Al worden die ook verminderd door de voordelen waar je als sociale verhuurder beroep op kan doen.

De conclusie

Kiezen voor een woonmaatschappij kan een aantrekkelijke optie zijn voor eigenaars die zonder zorgen willen verhuren en sociaal hun steentje willen bijdragen. Al is het verstandig om je rendement goed in de gaten te houden, voordat je deze beslissing neemt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼