Voor een projectontwikkelaar kan een bouwvergunning krijgen in België uitdraaien op een echte calvarietocht waarbij het nodige geduld aan de dag gelegd moet worden.🕰️🏗️
Het verkrijgen van een bouwvergunning: een parcours vol struikelblokken
In België hebben ondernemers in de bouwsector af te rekenen met enorme vertragingen bij het bekomen van bouwvergunningen voor grote bouwprojecten. Volgens recente cijfers duurt het gemiddeld twee jaar om een vergunning te krijgen, en in de meest complexe gevallen zelfs vijf en een half jaar. De Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) omschrijft deze situatie als “Russische roulette”.
28,5 maanden… als alles goed gaat!
Nog voor een projectontwikkelaar een vergunningsaanvraag indient, moet hij impact- en ontwerpstudies uitvoeren en vervolgens de aanvraag indienen bij de lokale instanties. Als alles goed gaat, kan de vergunning na ongeveer 28,5 maanden worden afgeleverd. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van de KU Leuven en Ideaconsult. In bijna de helft van de gevallen leidt de aanvraag echter tot een weigering of een intrekking van het voorstel, wat een aanzienlijke economische last op de schouders van de ondernemers legt. Als de toekenning van de vergunning wordt aangevochten voor de Raad van State, duurt het nog eens 395 dagen. In Vlaanderen kan het proces tot 65,5 maanden duren, omdat er een bemiddelende instantie is (de Raad voor Vergunningsbetwistingen – RvVB).
De kost van vertragingen
Vertragingen bij het verkrijgen van vergunningen zijn duur. “Het verlies wordt geschat op 12 miljoen euro per maand voor heel België,” zegt Patrice Dresse, algemeen directeur van de federatie. Deze vertragingen zijn vaak het gevolg van uiteenlopende visies van de verschillende instanties, wat leidt tot tegenstrijdige beslissingen: het typische geval is bijvoorbeeld dat er een secundaire weg moet worden aangelegd, maar dat de natuur op die plek behouden moet blijven…
“De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen,” zegt de directeur van de federatie. “Het is normaal dat iedereen zijn mening kan geven” tijdens raadplegingen die door lokale overheden worden georganiseerd, “maar soms komen we in bizarre situaties terecht waarbij mensen die zich niet kenbaar hebben gemaakt tijdens de voorbereidende fases beroep aantekenen bij de Raad van State,” betreurt hij.
Wat zijn de moeilijke gemeentes?
Volgens de studie is de kans groter dat een ontwikkelaar een bouwvergunning krijgt voor een wijk met een hoger aandeel niet-Europeanen en arbeiders. Bovendien is het risico op beroep groter naarmate het gebied dichter bebouwd is.