De Brusselse overheid heeft een aantal krappe deadlines opgesteld om de energietransitie te halen. Een onmogelijke uitdaging?
In Brussel is de wooncrisis groter dan ooit. Ondanks een verdubbeling van de inspanningen om de impact van deze crisis op kwetsbare groepen te beperken, zijn de resultaten niet hoopgevend. De wachtlijsten voor een sociale woning worden steeds langer. Ook de situatie op de particuliere vastgoedmarkt zorgt voor extra druk, waardoor talloze Brusselaars nog moeilijker een dak boven hun hoofd vinden. De prijzen stijgen, de kosten ook en de kredietvoorwaarden maken het bijna onmogelijk voor vele jonge en minder jonge mensen om een lening te krijgen. Ook op de huurmarkt zie je dezelfde evolutie.
De energie-uitdagingen vandaag
Niet alleen de vastgoedmarkt zorgt voor uitdagingen, Brussel zal ook moeten voldoen aan een stijgende vraag naar energievoorzieningen. Volgens de verklaring van de regering Vervoort in 2019 streeft de Renolution-strategie naar een massale energetische renovatie om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Maar ondanks de verhoging van renovatiepremies die de verbouwingen moeten stimuleren, blijft de vraag gigantisch terwijl de middelen slinken. Bovendien is de financiële situatie van de regio – een gigantische werf met een niet altijd even rijke bevolking – niet top, kreunen de stedenbouwkundige diensten onder de administratieve druk en is er een zwaar tekort aan mankracht. En dan hebben we het nog niet over de uitdaging van de vele mede-eigendommen, waarvan de eigenaarsvergaderingen soms behoorlijk stormachtig kunnen verlopen.
Data om te onthouden!
De nieuwste regelgeving stelt verschillende eisen aan de energetische prestatie van gebouwen. Voor 2033 moeten de slechtst scorende panden (EPB F en G) gerenoveerd worden, en voor 2045 de panden met score D en E. Bovendien zullen tegen 2030 alle gebouwen in het bezit moeten zijn van een EPB-certificaat – op straffe van boetes. Dat certificaat zal nog herzien worden, want op dit moment is het vaak nog een puinhoop, die sterk beïnvloed wordt door de certificateur. Om die certificaten realistischer te maken, mogen we ons dus verwachten aan ernstigere criteria, maar ook strengere maatregelen. Het kan dus goed zijn dat je huidige EPB-certificaat, dat maar tien jaar geldig is, een gunstigere score weergeeft dan je volgende.