Je sluit met een aannemer een contract af om werken te doen aan je huis. Enkele dagen later bedenk je je of je stelt vast dat je geen lening krijgt. Kan je in dat geval nog onder het contract onderuit? Kan je je contractueel beschermen?
Getekend is getekend
Dat is alvast het uitgangspunt. Als je een contract met een aannemer tekende, dan zit je in principe ook vast aan het contract. Als je dan laat weten dat de aannemer de werken toch niet moet uitvoeren, dan kan die een schadevergoeding van je vragen en dit onder andere ten belope van de winst die hij had kunnen maken. De aannemer kan in het aannemingscontract of in zijn algemene voorwaarden die vergoeding ook forfaitair bepalen mits hij niet overdrijft. Ben je een particulier dan moet die vergoeding ook wederkerig zijn.
Uitzondering
Op de voorgaande regel bestaat een uitzondering als er sprake is van het aangaan van een contract buiten de verkoopruimte van de aannemer in jullie beider aanwezigheid. Stuurt de aannemer je bv. een offerte toe en stuur je die ondertekend terug dan heb je allicht geen bedenktijd. Je hebt ook sowieso geen bedenktijd voor de overeenkomsten betreffende de constructie van nieuwe gebouwen en de ingrijpende verbouwing van bestaande gebouwen, alsook voor bouwmaterialen die je op maat laat maken.
Andere afspraken
Je kan in de overeenkomst die je met de aannemer afsluit overeenkomen dat je sowieso wel een bedenktijd hebt. Je kan al eveneens bv. in het contract een opschortende voorwaarde inlassen van het bekomen van een lening voor de werken. Weet wel dat je aannemer akkoord zal moeten gaan met het inlassen van een dergelijke bepaling.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)