Ik heb een heel leuke zetel gekregen: 4 poten in donker hout, een doorlopende dubbele zitting, een rugleuning met vloeiende lijnen, armleuningen met een mooi gewelfde vorm. En dat alles bekleed met één soort stof. Het enige probleem: het afgeschoten uitzicht van de lichtblauwe stof. Het geheel ziet er niet erg fris uit…
Daarom besloot ik om de zetel te verven: een mooie manier om hem een nieuw leven te geven. En bovendien veel goedkoper dan de stof vervangen. Mijn enige vrees? Dat de stof hard en ruw zou worden, met een stugge zitting en een bedenkelijk comfort. Maar we zien wel hoe het uitpakt!
Verf om stof te kleuren is makkelijk te vinden in winkels, zowel in de vorm van spuitbussen als acrylverf. Ik koos voor felgeel. Ik wilde zon. Licht. Een levendige kleur. Ik kocht ineens ook een nieuwe rechte verfborstel met een mooie breedte. Schuurpapier (korrel 220 of 320) en textielwas. Maar ook een ronde borstel. Op naar het huis!
De eerste stap? De stoel schoonmaken, met de stofzuiger en een vochtige doek. Het doel: nul stofdeeltjes! Ik hoefde niet eens kussens te verwijderen. Het ging snel en gemakkelijk. Stap twee? Het verven zelf. Eerst moet je de stof die je gaat verven besproeien met water. Niet te veel (je hoeft er geen spons van te maken), maar ook niet te weinig (de zetel moet vochtig zijn). Als je de stof vochtig maakt, smeert de verf beter uit. Aarzel niet om het water dat je op het stof gesproeid hebt met de palm van je hand uit te spreiden.
De eerste laag verf aanbrengen was makkelijk. Ik bevochtigde de stof stukje bij beetje. Pico bello! Na 12 tot 24 uur drogen haalde ik het schuurpapier boven: tijd voor een lichte schuurbeurt. Deze stap is heel belangrijk: hierdoor blijft de stof immers zacht en voorkom je korstjes in de verf.
Daarna was het tijd voor de tweede laag. Hiervoor meng je best een beetje water in de verf: zo’n 5 tot 10%, niet meer. Ik smeerde de verf gemakkelijk uit en spreidde deze tweede laag zoveel mogelijk. Mijn zonnegeel was zo mooi!
Een derde laag was in mijn geval niet nodig, maar dat kan wel nodig zijn, afhankelijk van de zetel of het object dat je verft. Ik heb de verf een tweede keer voorzichtig opgeschuurd: bye-bye droge, ruwe stof. Om de klus af te maken, besloot ik de zetel licht in de was te zetten. Door een beetje was op een bord te doen, kan je ermee werken en het gelijkmatig over het oppervlak verdelen. De ronde kwast is hiervoor ideaal. Ook hier moet je alles goed uitsmeren en niet te veel was aanbrengen. Veeg het overtollige product weg met een droge doek.
En klaar is Kees! Een nieuw leven voor een mooie zetel!