De Nationale Bank van België (NBB) benadrukt de goede gezondheid van de Belgische banken en verzekeraars. Maar staan er dan overal goede punten op het rapport? Niet helemaal.
De NBB heeft de versie voor 2024 van haar verslag over de financiële stabiliteit gepresenteerd, waarin een positief beeld wordt geschetst van de Belgische banken en verzekeringsmaatschappijen. Deze instellingen tonen een grote veerkracht tegen recente economische schokken, waaronder de pandemie, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de hoge inflatie. Vicegouverneur Steven Vanackere benadrukte de "20 miljard euro aan vrije kapitaalbuffers" die beschikbaar zijn, wat de financiële stevigheid van de sector illustreert.
Impact op de woningmarkt
De woningmarkt zag in 2023 de rentetarieven stijgen, wat leidde tot een daling van de verkopen en verstrekte hypotheken. België doet het echter beter dan andere Europese landen zoals Nederland. De NBB spreekt van een "significante" maar "geordende" correctie, met een stijging van 2,7% van de woningprijzen op jaarbasis, wat stabiel is rekening houdend met de inflatie.
De voorwaarden voor hypotheekleningen zijn enigszins gewijzigd. Vooral jonge kredietnemers hebben de neiging om leningen met een verlengde looptijd af te sluiten. Toch blijft het wanbetalingspercentage op deze leningen historisch laag op 0,6%, en de richtlijnen van de NBB hebben de verstrekking van kredieten aan solvabele klanten niet belemmerd.
Zorgen over commercieel vastgoed
De markt voor commercieel vastgoed ondervindt de gevolgen van stijgende rentetarieven en nieuwe werkgewoonten, zoals thuiswerken. De NBB raadt banken en verzekeringsmaatschappijen aan om voorzichtig te blijven met hun blootstelling aan dit segment. Hoewel de risico’s aanwezig zijn, maakt de NBB zich voorlopig niet al te veel zorgen.