Door overvloedige regenval komt je werf onder water te staan met schade tot gevolg. Wie is er dan voor deze schade aansprakelijk? Kan je aannemer ook andere afspraken met je maken?
Als een werf ‘overstroomt’ kan dat heel wat schade met zich brengen. Zo kunnen machines en materialen wegspoelen of onbruikbaar worden en moeten reeds uitgevoerde werken mogelijks hersteld of opnieuw uitgevoerd worden.
Aannemer verantwoordelijk?
Bij een dergelijk schadegeval staat de aannemer in principe in voor de schade aan zijn machines en aan de materialen die hij op de werf liet leveren, tenzij je bv. tijdens de werken in het huis woont en de aannemer zou kunnen zeggen dat je maatregelen had kunnen nemen om de schade te vermijden. Bestelde je zelf de materialen en moet de aannemer die enkel plaatsen, dan ben jij verantwoordelijk voor de schade daaraan.
Voor schade aan de werken die de aannemer al uitvoerde is hij in principe eveneens verantwoordelijk. Hij staat daar nu eenmaal voor in tot op het moment van de oplevering. Hij zal dus de werken moeten herstellen of eventueel zelfs afbreken en ze opnieuw uitvoeren.
Andere afspraken?
De aannemer kan in de aannemingsovereenkomst die hij met jou afsluit andere afspraken maken over de verantwoordelijkheid voor schade door wateroverlast. Hij zou je al eveneens kunnen verplichten om een verzekering te nemen die deze schade dekt.
Voert je aannemer werken uit die onder de Wet Breyne vallen (sleutel-op-de-deur) dan kan hij de aansprakelijkheid voor waterschade niet bij jou leggen. Een dergelijke afspraak zal niet geldig zijn. Je aannemer is daarvoor aansprakelijk tot op het moment van de oplevering.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)