In BelgiĆ« zijn huurinkomsten over het algemeen niet belast, behalve bij een bemeubeld pand of bij verhuur aan een zakelijke klant die er zijn beroep uitoefent. Maar de verkiezingen die eraan komen, zouden wel eens het een en ander kunnen veranderenā¦
Vergelijken we BelgiĆ« met andere landen in de Europese Unie, dan zien we dat ons belastingstelsel eerder gunstig is voor huiseigenaars. Ter herinnering: volgens een enquĆŖte die in 2020 en 2021 werd uitgevoerd door de Nationale Bank van BelgiĆ«, is 72% van de Belgische huishoudens eigenaar van hun woning. En meer dan Ć©Ć©n op de zes eigenaars bezit naast zijn of haar eigen woning nog minstens Ć©Ć©n huis of appartement, als investering of als tweede woning. Het is dus niet verwonderlijk dat ons belastingsysteem rekening houdt met huiseigenaars.
Tijdens de kiescampagne kwam meer dan eens de vraag ter sprake of huuropbrengsten belast moeten worden. Ter herinnering: op dit moment wordt het inkomen uit verhuur aan een particulier belast op basis van het kadastrale inkomen (KI). Daarbij word je belast op basis van het KI, geĆÆndexeerd en verhoogd met 40%. Omdat het inkomen uit vastgoed wordt opgeteld bij andere inkomsten, wordt het belast tegen het marginale tarief, het hoogste belastingtarief.
Niets veranderen, belasten of beter kaderen?
Nu de kiescampagne op volle toeren draait, rijpen de ideeƫn. Een aantal politieke formaties willen het huidige systeem herzien en een rechtstreekse belasting invoeren op de werkelijke huurinkomsten. Dat is het geval bij Vooruit, PVDA en Groen.
- De socialisten zijn voor een belasting op de reƫle huurinkomsten, en zien de huidige belasting op basis van het KI als achterhaald.
- De communisten willen huuropbrengsten opnemen in een systeem van progressieve belasting waarbij de opbrengsten uit kapitaal en werk gecombineerd worden.
- Ook de groenen zijn voorstander van een belasting van de reƫle huurinkomsten. De partij voorziet wel in een (forfaitaire of werkelijke) kostenaftrek.
CD&V is minder uitgesproken voorstander en ziet heil in een grondige belastinghervorming, met ook een āeerlijkereā belasting op huurinkomsten dan vandaag het geval is. Wel een belasting op huurinkomsten dus (aan 25%), maar met een belastingvrije som voor het totaal van de inkomsten uit kapitaal en een kostenaftrek, om op die manier een stimulans te creĆ«ren voor renovatie. De N-VA zegt niet meteen voorstander te zijn van een belasting op de reĆ«le huurinkomsten, althans niet zonder een volledige belastinghervorming waarbij de belastingdruk niet toeneemt. Zowel Open VLD als Vlaams Belang zijn tegen, maar hebben daar elk zo hun eigen redenen voor. De liberalen zien het als contraproductief voor een gezonde verhuurmarkt en zien een tweede woning ook als een ābakstenen spaarpotā waar niet aan geraakt mag worden. De extreemrechtse partij vreest dat belastingen enkel de huurprijzen zullen verhogen.