Een vijver graven in je tuin: heb je een vergunning nodig? 5 aandachtspunten!

Heb je beslist om een vijver te graven in de tuin met het oog op een mooie uitzicht en meer biodiversiteit? Een uitstekend idee! Maar moet je in dat geval een bouwvergunning aanvragen bij je gemeente?

Beautiful designed garden fish pond with water-lily in a well cared backyard gardening background

In de afgelopen decennia is het aantal vijvers dat in het land is aangelegd aanzienlijk toegenomen. Terwijl sommige van die watermassa’s bijdragen aan de plaatselijke biodiversiteit, hebben andere nadelige gevolgen voor het milieu. Voordat je besluit om een vijver te graven in je tuin, moet je jezelf een aantal vragen stellen, te beginnen met je bedoelingen: is het om hetzelfde te doen als je buren, om de biodiversiteit in je tuin te vergroten, om esthetische redenen of om water te zuiveren? Een andere belangrijke vraag is of de plek die je gekozen hebt om de vijver aan te leggen wel geschikt is. Tot slot moet je ook overwegen of de vijver een permanente watertoevoer zal hebben en of de bodem geschikt is.
Maar dat is nog niet alles. Bij het aanleggen van een vijver moet je rekening houden met een aantal wettelijke bepalingen (vooral op het vlak van stedenbouw en waterwinning/lozing) en administratieve procedures, om nog maar te zwijgen van de technische en milieubedenkingen.

Heb je een bouwvergunning nodig?

Over het algemeen heb je, op voorwaarde dat het grondoppervlak niet ingrijpend wordt gewijzigd en je binnen een private tuin werkt, geen bouwvergunning nodig voor de aanleg van een waterpartij met een oppervlakte van maximaal 15 m². De Waalse, Vlaamse en Brusselse regels brengen echter bepaalde nuances aan in deze algemene regel. Check dus zeker de lokale regels, afhankelijk van waar je woont.

5 aandachtspunten

  1. Het succes van een vijver, zowel qua look als ecologisch, hangt sterk af van de plaats waar en hoe zorgvuldig hij wordt aangelegd. Streef naar een oppervlakte tussen 2 en 25 m², met 2 tot 3 m lage begroeiing rond de randen. Kies een plek die zonnig is, vrij van bomen en niet op een helling. De ideale locatie is op het laagste punt van het perceel, bij voorkeur in de buurt van een regenwatertoevoer.
  2. Je kan niet op elk moment van het jaar een vijver aanleggen in je tuin! Je begint best in september-oktober, buiten de vorstperiodes. Het kan echter al in februari als het niet vriest, maar nooit in de lente, want dan is het broed- en nestseizoen.
  3. Denk na over het waterdicht maken van het terrein in kwestie. De meeste bodems zijn natuurlijk drainerend, waarbij water met verschillende snelheden wegsijpelt. Hoe zandiger de grond, hoe sneller het zal wegsijpelen. Daarom is het vaak nodig om de bodem van de vijver waterdicht te maken om ervoor te zorgen dat er altijd water aanwezig is.
  4. Gebruik regenwater uit een regenput of rechtstreeks van het dak of terras om de vijver te vullen. Vermijd water van op de weg op de oprit, waar vaak benzine- en olieresten in te vinden zijn!
  5. Denk tot slot na over de beplanting rond je vijver. Je kan je toekomstige beplanting kiezen op basis van de diersoorten die in het gebied aanwezig kunnen zijn. Zorg ervoor dat je geen invasieve exotische soorten introduceert. Die kunnen immers de plaatselijke flora uit balans brengen!
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼