Thuisbatterijen zorgen ervoor dat je de energie kan opslaan die door je zonnepanelen geproduceerd worden, zodat je die op een later moment kan gebruiken. Maar hoe kies je een goed model met de juiste capaciteit?
Een eerste punt is natuurlijk de capaciteit. Praktisch gezien bestaan er verschillende formules om te bepalen welke capaciteit voor jou ideaal zou zijn. Wij kozen voor een formule die rechtstreeks in verband staat met je zonnepanelen, waarbij we in gedachten houden dat een batterij idealiter een capaciteit moet hebben die iets groter is dan (of ten minste gelijk aan) je opbrengst aan zonne-energie. Bijvoorbeeld: voor een installatie van 4 kWp moet je minstens gaan voor een batterij met een minimale capaciteit van 4 kWh, of idealiter 6 kWh. Een verhouding van is 1,5 ideaal.
Een te grote batterij kost je onnodig veel geld en een te kleine batterij kan je groene stroomproductie niet verwerken. Voordat je een model kiest, moet je ook kijken naar het rendement van de batterij (minimaal 90% efficiëntie), de grootte en het gewicht (voor eenvoudigere installatie), het aantal laadcycli dat mogelijk is (minimaal 7.000, voor een levensduur van meer dan 15 jaar) en of er al dan niet een omvormer in de installatie is geïntegreerd of rechtstreeks in de batterij.
Variabele productie!
Weet ook dat de productie van zonne-energie erg variabel is en sterk afhangt van de hoeveelheid zonne-uren. Deze lente werden we niet bepaald verwend… In de zomer kan je een optimale productie bereiken, maar in de winter kan de productie drastisch dalen, in die mate zelfs punt dat je batterij vrijwel onbenut blijft, omdat je productie van groene energie niet altijd gelijk is aan je verbruik. En het is natuurlijk in de winter dat de energiebehoefte het grootst is!