Nu de Olympische Spelen in Parijs naderen, buigt het bestuur van de lichtstad zich over een prangend veiligheidsprobleem: de balkons zouden kunnen instorten onder het gewicht van de vele toeschouwers. Een probleem dat zich ook in Brussel zou kunnen stellen.
Het was 1 januari 2023. Een feestdag voor velen, maar voor Kevin Himpens werd het zijn laatste dag. De dertigjarige jongeman vierde de jaarovergang met zijn vrienden in Sint-Gillis. Toen hij het balkon opstapte om naar het vuurwerk te kijken, begaf een deel van de stenen balustrade het, waardoor de man een val van 17 meter maakte. Volgens de ouders van Himpens had het incident voorkomen kunnen worden, gezien de slechte staat van het balkon. Maar helaas is de stabiliteit van balkons een onderwerp dat maar zelden de krantenkoppen haalt.
Hoe zit het in Parijs?
In het begin van dit jaar berichtten verschillende Franse media over de bezorgdheid van verenigingen van mede-eigenaars: zij maakten zich zorgen over de overbelasting van de balkons die uitkijken over de Seine tijdens de openingsceremonie, die op de rivier plaatsvindt. In Le Parisien zei een experte bouwpathologie dat “het risico op instorting van balkons reëel is”.
En in België?
De regionale renovatiesteun focust zich vandaag vooral op energie en duurzaamheid, stellen Himpens’ vrienden en familie. Financiering die gericht is op veiligheid, zowel voor voorbijgangers als voor bewoners, zou dus alvast kunnen helpen. Want, zeggen ze, bij deze vooroorlogse constructies zijn de balkons “vaak gemaakt uit steen en bevestigd met cement dat doorheen de jaren afbrokkelt.” Bovendien zijn verschillende van deze “karaktergebouwen” beschermd, wat de zaken nog moeilijker maakt.
“Het is belangrijk om te benadrukken dat eigenaars/mede-eigenaars burgerlijk aansprakelijk kunnen gesteld worden als een gebrek aan controle en onderhoud aan de basis ligt van een ongeluk”, besluit de familie.