Focus op de wederopstanding van Château Tournay-Solvay

Genesteld in het park van Tournay-Solvay, is het gelijknamige kasteel, dat 40 jaar verlaten bleef na een brand, zojuist uit zijn as herrezen.

MA2 Architecture

In opdracht van industrieel Alfred Solvay werd het Château Tournay-Solvay in 1880 gebouwd naar de plannen van de architecten Constant Bosmans en Henri Vandeveld. Oorspronkelijk was het een landhuis in Vlaamse neorenaissancestijl, een stijl die op het einde van de 19e eeuw erg in zwang was en die later de status van kasteel verwierf door de toevoeging in 1905 van een dubbele toren door de architect Jules Brunfaut.

MA2 Architecture

Het kasteelpark werd in 1980 gekocht door de toenmalige "Brusselse agglomeratie" en werd een jaar later opengesteld voor het publiek. Het gebouw werd echter in 1982 zwaar beschadigd door een brand. Bijna vier decennia lang verlaten door de lokale overheid, werd uiteindelijk een missie opgezet om het gebouw te renoveren om het pand om te vormen tot een interuniversitair expertisecentrum gewijd aan natuurkunde. Dit project werd toevertrouwd aan het architectenbureau Metzger & Associés.

MA2 Architecture

Na bijna vijf jaar werk werd het Brusselse kasteel op donderdag 6 juni ingehuldigd door de Brusselse gewestelijke en universitaire overheden. Het Hoofdstedelijk Gewest steunde financieel deze zware erfgoedreddingsoperatie, waarvoor maar liefst 5,6 miljoen euro nodig was. Gelegen in het hart van een Natura 2000-gebied, zal de site daarom het BEL-centrum huisvesten (initialen van de natuurkundigen Brout, Englert en Lemaître) dat de actie van Robert Brout en François Englert (Nobelprijs voor Natuurkunde 2013) en Georges Lemaître wil ontwikkelen. Dit onderzoekscentrum, dat vier universiteiten verenigt, biedt werkruimtes, vergader-, ontvangst- en conferentieruimtes voor zijn activiteiten.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼