Mijn ouders zijn net terug van een paar dagen in de Bourgogne. En ze bezoeken altijd de belangrijkste bezienswaardigheden, wat betekent dat ze altijd duizend dingen te vertellen hebben. En dat is goed, want ik heb hun nieuwsgierigheid geërfd en ik luister graag!
Tijdens het aperitief hadden we het over de ongelooflijke daken die overal in de regio te vinden zijn. In Bourgogne staan de daken bekend om hun geglazuurde dakpannen die zeer mooie ontwerpen op de gebouwen tekenen. Ik heb veel dingen geleerd die ik niet snel zal vergeten. Ik vertel je er hier alles over.
Deze tegels, die deel uitmaken van het vakmanschap en de architectuur van Bourgogne, zijn vlak, polychroom en, zoals hierboven vermeld, geglazuurd. Dat wil zeggen dat ze zijn bedekt met een verglaasbare coating die een "glazuur" wordt genoemd. Deze wordt op het oppervlak van het terracotta geplaatst om het uit te harden, waterdicht te maken en te versieren.
Het zout en lood (of tin) in het glazuur worden gekleurd als ze smelten tijdens het bakken. Door verschillende formules van minerale zouten te mengen, worden verschillende gele, rode, bruine, oranje en groene tinten verkregen.
Noteer dat de Romeinen deze techniek al gebruikten om hun aardewerk te versieren. Het glazuur kon eveneens worden aangebracht op bakstenen of vloertegels… En het was in de 11e eeuw dat de cisterciënzers van de abdij van Cîteaux hun knowhow op het gebied van bouwmaterialen ontwikkelden, waarbij ze de voorkeur gaven aan deze beroemde techniek. Ze creëerden tegelfabrieken en steenfabrieken door gebruik te maken van lokale klei, zout uit de Jura en hout uit het bos van Cîteaux voor de stookovens.
De rijke gebouwen van de regio werden vervolgens geleidelijk versierd met motieven die varieerden naargelang het gebruik van de tegels in klokkentorens, kathedralen, kastelen of statige huizen.
Toen het tijd was voor het avondmaal stopte mijn vader met praten over geglazuurd terracotta en ging hij voor de gelegenheid de wijn halen die uit de Bourgogne was meegebracht. Dat bracht ons meteen op een volgend onderwerp…