Als er gebreken zijn aan de woning die je bouwde of renoveerde kan je je architect daarvoor wel eens aansprakelijk stellen. Wanneer is dat precies het geval en op welke fouten van je architect kan je je daarbij juist beroepen?
Niet automatisch aansprakelijk
Net zoals op je aannemer rust er op je architect een tienjarige aansprakelijkheid. Bovendien kan je architect ook aansprakelijk zijn voor ‘lichtere’ verborgen gebreken. Toch betekent dit niet dat je architect sowieso aansprakelijk is voor alle gebreken die zich aan je nieuwbouwwoning of verbouwde woning voordoen.
Welke fouten wel?
Het is niet omdat je aannemer werken niet volgens de regels van de kunst uitvoerde dat ook je architect daar automatisch voor aansprakelijk is. Je architect staat wel in voor fouten die hij maakt in de conceptie van de werken. Hij kan daarnaast bv. ook aansprakelijk zijn als hij fouten maakt bij het toezicht op de werf. Je architect moet namelijk voldoende controle uitoefenen op belangrijke en cruciale momenten in het bouwproces, zodat belangrijke gebreken en tekortkomingen tijdig gemeld kunnen worden en de architect waar nodig nog kan bijsturen. Verder moet je architect je verwittigen als hij meent dat het budget niet realistisch is en dient hij ervoor te zorgen dat het budget niet ontspoort.
Beiden aansprakelijk stellen
Bij een gebrek aan je woning bestaat de kans dat zowel je aannemer als je architect een fout begingen. Je kan hen dan wat men noemt ‘in solidum’ aansprakelijk stellen. Dat wil zeggen dat je kan kiezen van wie van beiden je de volledige vergoeding van je schade vordert ook al is de fout van de ene zwaarder dan die van de andere.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)