Bij het einde van de huur kan er wel eens huurschade zijn. Kan je daar meteen een regeling voor treffen en hoe ga je daarbij te werk? Wat kan je doen als jij en de (ver-)huurder het niet eens zijn over de vergoeding van de schade in kwestie?
Aansprakelijkheid
Een huurder is aansprakelijk voor de beschadigingen of de verliezen die tijdens de huur ontstaan en dit door toedoen van hemzelf, dan wel zijn huisgenoten of onderhuurder. Hij is integendeel niet aansprakelijk voor normale slijtage aan het pand. Als er huurschade is kan de verhuurder vragen dat de huurder die herstelt of hij kan een schadevergoeding vragen.
Regeling treffen
Op het moment dat de huurder het pand verlaat wordt er in de regel afgesproken om een afsluitende plaatsbeschrijving op te maken. Je kan op dat moment dadelijk een regeling treffen voor de huurschade. Een dergelijke afspraak zet je best op papier in twee originele exemplaren welke telkens door de huurder en verhuurder worden ondertekend.
Geen akkoord, en dan?
Is er geen regeling zorg er dan als verhuurder voor dat er een uitgaande plaatsbeschrijving wordt opgemaakt die tegensprekelijk is. Geraken jullie er onderling opvolgend nog niet uit over hoeveel de huurder als huurschade moet betalen, dan kan de zaak aanhangig worden gemaakt bij de vrederechter. Het is dan uiteindelijk de rechtbank die het laatste woord heeft om te beslissen op welke vergoeding de verhuurder aanspraak kan maken.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)