Mensen die uiteengaan met hun partner of echtgenoot en die samen eigenaar zijn van een woning overwegen wel eens om tijdelijk afwisselend (week om week) in de gezinswoning te verblijven. Is een dergelijke regeling wel mogelijk? Met welke ongemakken moet je dan rekening houden?
Akkoord mogelijk
Je kan perfect met je ex-partner overeenkomen om afwisselend ieder een week in de voormalige gezinswoning te blijven wonen waarbij de kinderen daar bv. steeds verblijven. Weet wel dat als je het onderling niet eens bent over een dergelijke regeling, de rechtbank die wellicht niet spontaan zal opleggen. De rechtbank zal meestal één van de ex-echtgenoten of gewezen samenwonende partners toelaten verder in de woning te verblijven.
Er zijn nadelen
Hou er rekening mee dat zo’n systeem van ‘delen van de woning’ geregeld leidt tot zware discussies onder andere rond het poetsen van het huis, het verbruik van gas, water, elektriciteit, het gebruiken van goederen en etenswaren van de andere enz.
Veelal is het afwisselend gebruik van de woning trouwens een regeling die enkel voor relatief korte termijn aan de orde is. In het kader van de echtscheiding of het uiteendoen van de goederen van samenwoners wordt nu eenmaal best gezocht naar een definitieve oplossing (waarin bv. één van de echtgenoten het onroerend goed overneemt of dat bv. aan iemand anders verkocht wordt).
Weet ook dat je geen woonstvergoeding zal kunnen vragen aan je ex voor de periode dat je afwisselend en in gelijke periodes in de voormalige gezinswoning verbleef.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)