Dit riskeer je als je de factuur van je aannemer op een verkeerd rekeningnummer betaalt

Je doet een beroep op een aannemer voor het bouwen of verbouwen van je huis. In dat geval is het belangrijk diens factuur op het juiste rekeningnummer te betalen. Wat gebeurt er als je dat niet doet? Wat zijn je rechten als hackers het rekeningnummer op de factuur van je aannemer veranderden? Welke voorzorgen kan je nemen?

virement

Qui paie mal…

Als je een factuur van je aannemer per vergissing op een verkeerd rekeningnummer betaalt, dan is die betaling niet geldig.  Je aannemer kan dan vragen dat je nog eens betaalt, ditmaal wel op het juiste rekeningnummer.  Je kan dus niet tegen je aannemer zeggen dat die het geld maar moet gaan halen bij diegene aan wie je ten onrechte betaalde. Juristen drukken dit wel eens uit door te verwijzen naar het principe ‘qui paie mal, paie deux fois’.

Je kan als je verkeerd betaalde op jouw beurt wel aankloppen bij diegene aan wie je ten onrechte betaalde en daar het door jou betaalde bedrag terugvragen. Als je kan aantonen dat diegene die het bedrag ontving te kwader trouw was kan je ook intresten vragen op het verkeerd gestorte bedrag. Bij dit alles kan je argumenteren dat er sprake was van een zogenaamde onverschuldigde betaling.

Om dat bedrag te kunnen recupereren is het wel nodig dat diegene aan wie je betaalde nog voldoende solvabel is.  Is dat niet het geval dan riskeer je het betaalde bedrag kwijt te zijn. Je kan nu eenmaal een zogenaamde ‘kei het vel niet afdoen’. Weet dat je aan je bank soms kan vragen om contact te nemen met de bank van de begunstigde van de  verkeerde storting met de vraag om de betaling ‘terug te boeken’.

Er is sprake van ‘hacking’

Het gebeurt wel eens dat bedrijven het slachtoffer worden van zogenaamde hackers. Die onderscheppen een factuur die via mail wordt verstuurd aan de klant en passen de mail aan waarna die pas aan de bestemming wordt bezorgd. Zij vervangen intussen het rekeningnummer van de aannemer door ‘hun’ rekeningnummer en sturen vervolgens de mail pas door aan jou als klant.

Indien je dan de factuur betaalt op het ‘veranderde’ rekeningnummer, riskeer je twee keer te moeten betalen.  Je aannemer kan in de regel dus zelfs als diens mail is gehackt is (en jij dus als klant eigenlijk niet beter weet) zeggen dat je nog eens moet betalen.

Een uitzondering op die regel geldt als je als klant de aannemer een fout kan verwijten. Dat kan bv. het geval zijn als je aannemer wist dat hij ‘gehackt’ was en hij zijn klanten daarvan niet op de hoogte bracht.  Weet wel dat jij als klant die fout ook zal moeten bewijzen, wat in de praktijk meestal niet eenvoudig zal zijn.

Voorzorgen nemen

Het is dan ook belangrijk om als klant de nodige voorzorgen ten nemen.  Krijg je een eerste keer een factuur van een aannemer kijk dan even na of het rekeningnummer wel correct is.  Je kan dat bv. bekijken op de website van de aannemer, op het aannemingscontract dat je afsloot, op de offerte van de aannemer enz.  Vind je daarop nergens het rekeningnummer van de aannemer terug, bel dan de aannemer even op en vraag hem om de bevestiging dat het vermelde rekeningnummer ook het correcte is.

Ontvang je meerdere facturen van dezelfde aannemer en wijzigt het rekeningnummer op een bepaald moment, dan is het eveneens aangewezen bij de aannemer navraag te doen of deze wijziging wel correct is, dan wel het werk is van hackers.

Verkeerd betaald en dan?

Betaalde je ten onrechte het bedrag van de factuur toch aan de hackers en diende je twee keer te betalen (met name één keer aan de hackers en één keer aan de aannemer), leg dan dadelijk een strafklacht neer.  Weet wel dat de kans klein is dat de hackers zullen kunnen worden gevat.

Verwittig bovendien je bank. Door dat snel te doen kan mogelijks een deel van het onterecht betaalde bedrag worden gerecupereerd bij de bank van de hackers. Alles wat je op die manier kunt terugkrijgen moet je tenminste al niet gaan proberen terug te vorderen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼