Op 13 juli 2021 kreeg Wallonië af te rekenen met nooit eerder geziene overstromingen, met als gevolg 39 slachtoffers en zo’n 100.000 schadegevallen. Ondanks meer dan 2,5 miljard aan schadevergoedingen voor materiële schade, doet de vastgoedmarkt in de getroffen regio’s het vandaag verbazingwekkend goed!
De overstromingen troffen vooral de provincie Luik. Heel wat beschadigde huizen werden snel te koop gezet en vonden ook een koper. Makelaar Arnaud Caduta legt in een reactie aan Belga uit: "We hadden veel geïnteresseerden… we hebben de prijzen opgetrokken." Investeerders grepen hun kans om goedkoop te kopen om vervolgens te renoveren.
Interesse van particulieren
Toen de investeerders klaar waren, was het de beurt aan particulieren om interesse te tonen in deze panden. Werner Effertz, die makelaar is in Chaudfontaine, legt uit: "Sommige mensen willen niet kopen in deze zones… Maar er zijn er voor wie het wel doenbaar is."
En nieuwbouw
Voor nieuwe woningen is de balans minder positief. De hoge prijzen in de provincie Luik en in Wallonië in het algemeen ontmoedigen kopers, die de voorkeur geven aan zones zonder overstromingsrisico. Ludovic Guiot merkt op: "De autoriteiten besteden meer aandacht aan de manier waarop gebouwen worden gebouwd."
Renaud Grégoire, woordvoerder van de Federatie van het Notariaat, zegt dat de overstromingen de vastgoedmarkt niet significant hebben vertraagd: "Maar er is geen nauwkeurig onderzoek gedaan naar de prijzen…". In de provincie Luik is de gemiddelde huizenprijs sinds 2023 met 2% gestegen.