Je krijgt een factuur van je aannemer waar je het niet mee eens bent. Is het dan belangrijk dat je die ook protesteert of is dat niet nodig? Hoe ga je daarbij precies te werk?
Niet āverplichtā voor particulieren
Als je een particulier bent moet je de factuur van je aannemer waar je het niet mee eens bent niet noodzakelijk protesteren. De aannemer kan niet zeggen dat je bij gebreke aan protest zijn factuur hebt aanvaard.
Ga je als ondernemer in het kader van je zaak met een aannemer in zee, dan geldt er een andere regeling. In dat geval moet je de factuur van je aannemer waar je het niet mee eens bent wel protesteren. Doe je dat niet, dan wordt je geacht de factuur te hebben aanvaard.
Uitzondering
Op die regel bestaat wel een uitzondering, en dit men name als het uitblijven van een reactie kan worden beschouwd als een āomstandig stilzwijgenā. Concreet gaat het dan om een stilzwijgen dat niet anders kan worden uitgelegd dan als de aanvaarding van de factuur van de aannemer. Zoān āomstandig stilzwijgenā kan er bv. zijn als je aannemer je herhaaldelijk aanmaningen heeft gestuurd en je daarop nooit hebt gereageerd.
Andere afspraken
Je aannemer kan in het contract dat hij met je sluit ook geen andere afspraken met je maken. Zo kan hij daarin bv. niet voorzien dat als je niet binnen een vaste termijn op zijn factuur reageert, je vermoed wordt die te hebben aanvaard. Een dergelijke clausule zal ongeldig worden geacht en, als het geschil voor de rechtbank komt, nietig worden verklaard.
Protesteer maar beter
Om alle discussies te vermijden protesteer je ook als particulier niettemin maar beter de facturen waar je het niet mee eens bent. Doe dat āop papierā en dit via een aangetekende brief of een mail waarvan je later de bevestiging ontvangt dat de aannemer die ontvangen heeft.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)