Hét vastgoedproject van Brussel valt in het water. Waarom gaat de verkoop van de Proximus-torens niet door? We bekijken het in detail.
Het grootschalige vastgoedproject van Brussel, de verkoop van de Proximus-torens, krijgt een onverwachte wending. Ondanks “intensieve onderhandelingen” en “aanzienlijke vooruitgang” heeft vastgoedontwikkelaar Immobel uiteindelijk besloten om zijn aankoopoptie die op 21 augustus verstreek, niet te lichten. Immobel verklaarde in een persbericht dat “uiteindelijk geen voor alle partijen aanvaardbaar resultaat kon worden bereikt”.
Te grote financiële impact voor Immobel
De hoofdreden? Een “financiële impact die te groot was voor het bedrijf, zijn balans en zijn liquiditeitspositie”, klinkt het bij Immobel. Dit ambitieuze transformatieproject, waarbij de twee torens omgebouwd zouden worden tot kantoren en woningen, maar ook tot sportinfrastructuur en commerciële faciliteiten, betekende een te zware kost voor de ontwikkelaar.
Proximus behoudt zijn zetel, maar staat open voor alternatieven
Proximus van zijn kant “behoudt het volledige eigendom van zijn hoofdkantoor” en zal daarom de resterende 113 miljoen euro niet ontvangen. De telecomoperator overweegt echter “alternatieve scenario’s” en is van plan om “gesprekken aan te gaan met geïnteresseerde partijen” om de toekomstige economische waarde van het project te behouden.