Je tekent een compromis of een koop-verkoopbelofte waarna je al snel spijt krijgt van je aankoop. Kan je je in dat geval nog bedenken en op de aankoop terugkomen of zit je daardoor aan de verkoop vast?
Getekend is getekend
Dat is alvast het uitgangspunt. Als je een compromis of koop-verkoopbelofte ondertekende zit je in beginsel vast aan de aankoop. Je beschikt dus niet over een bedenktijd. Ook de verkoper kan zich na het ondertekenen niet meer bedenken. Een ontbinding in onderling akkoord is wel soms mogelijk. Doe daarvoor navraag bij een notaris hoe u dat best op papier zet. Ook als bepaalde formaliteiten niet werden nageleefd of bepaalde attesten niet voorhanden waren kan de compromis of koop-verkoopbelofte wel eens in vraag gesteld worden.
Opschortende voorwaarde
Je kan in de overeenkomst wel een opschortende voorwaarde laten inlassen. In dat geval komt de verkoop pas tot stand als de voorwaarde in kwestie zich ook realiseert. Een ‘klassieker’ daarbij is dat de koper de verkoop aangaat onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een hypothecaire lening. Ook andere opschortende voorwaarden zijn mogelijk zoals bv. dat de verkoop wordt aangegaan op voorwaarde dat één of andere vergunning wordt bekomen.
Je bedenkt je toch
Bedenk je je toch hoewel dat eigenlijk niet kan, dan kan de verkoper veelal de gedwongen uitvoering van de verkoop vragen (lees : het verlijden van de notariële akte) eventueel vergezeld van een schadevergoeding. De verkoper zou ook de ontbinding van de verkoop kunnen vragen waarbij hij een schadevergoeding vraagt. Het bedrag daarvan wordt veelal vastgelegd in de compromis of de koop-verkoopbelofte en bedraagt vaak 10 % van de afgesproken koopprijs.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)