Je wil als huurder of als verhuurder een bestaande woninghuurovereenkomst opzeggen. Moet je daarvoor een aangetekend schrijven gebruiken of kan je de opzeg ook op een andere manier geven? Welke vermeldingen moet je daarbij opnemen in je opzegbrief en moet je ook de redenen voor de opzeg vermelden?
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)
Aangetekende brief?
Als je een woninghuurovereenkomst wil opzeggen moet je dat niet noodzakelijk doen via een aangetekende brief. Strikt gezien zou je de opzeg veelal ook bv. kunnen geven via een gewone brief, een sms of zelfs … mondeling.
Bij een discussie zal je wel moeten kunnen bewijzen een opzeg te hebben gegeven. Als je dan het bewijs van de opzeg of de aanvaarding ervan niet kan leveren, wordt de opzeg namelijk geacht nooit te hebben plaatsgevonden. Als je geen aangetekende brief, gerechtsdeurwaardersexploot of een voor ontvangst ondertekend schrijven bezorgde kan daar het schoentje wel eens wringen. Het is dan ook aangewezen om steeds te werken met een aangetekende brief die je verstuurt.
De opzeggingstermijn neemt in de regel een aanvang de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzegging wordt gedaan. Stuur je een aangetekende brief, hou er dan rekening mee dat men er wel eens van uitgaat dat die pas uitwerking heeft de derde werkdag na de verzending.
Aan wie sturen?
Als verhuurder moet je aan elk van je huurders een aparte aangetekende brief sturen waarin je de opzeg geeft. Indien slechts aan één van de huurders een opzeg werd gegeven, telt deze enkel ten aanzien van deze ontvanger. Heb je maar één huurder maar is die getrouwd of woont die wettelijk samen dan moet je ook aan de echtgenoot/partner een aangetekend schrijven sturen. Doe je dat niet dan kan elk van de echtgenoten of samenwonende partners de nietigheid van de opzeg inroepen op voorwaarde dat je kennis had van het huwelijk of de wettelijke samenwoonst.
Ben je huurder en zeg je de huurovereenkomst op dan volstaat het in principe om één aangetekende brief te sturen naar de verhuurders (als dat er meerdere zijn, zoals bijvoorbeeld een echtpaar). Zorg er dan wel voor dat de aangetekende opzegbrief door alle huurders mee ondertekend wordt. Ben je wettelijk samenwonend of ben je gehuwd, dan is het alleszins ook van belang dat je echtgenoot of wettelijk samenwonende partner de opzegbrief mee ondertekent.
Wat vermelden?
De opzegbrief moet in de regel geen specifieke vermeldingen bevatten. Geef wel aan welke huurovereenkomst je precies wil opzeggen (zo bv. de huurovereenkomst met betrekking tot het onroerend goed gelegen in de Stationstraat 42 te Genk), welke opzegtermijn je bij dit alles wil naleven (bv. drie maand huur als je huurder bent), wanneer de opzeg ingaat en wanneer die eindigt. In principe moet je ook niet motiveren waarom je een einde wil maken aan de bestaande huurovereenkomst.
Bijzondere regels
Als je als verhuurder de huur wil opzeggen omdat jij of bepaalde familieleden het pand willen gaan betrekken of omdat je verbouwingen wil gaan doen in het verhuurde pand, dan geldt er een uitzondering op de voorgaande regels. In dat geval moet je opzegbrief namelijk een aantal verplichte vermeldingen bevatten. Je moet aan de huurder (zo bv. bij een opzeg omwille van een verbouwing) ook een aantal documenten bezorgen op het moment van de opzegging.
Zeg je de huur bv. op voor eigen gebruik, dan moet de opzegbrief dat vermelden en aangeven wat de identiteit is van de persoon die het goed zal betrekken en welke diens band van verwantschap met jou als verhuurder precies is (bv. het is je broer).
Je houdt je er niet aan
Hou je je niet aan de voorgaande regels dan riskeer je de opzegging van de huurovereenkomst niet te kunnen bewijzen. Bovendien bestaat de kans dat de opzeg, als je die wel al kan bewijzen, ongeldig is omdat de noodzakelijke vormvoorwaarden niet zijn vervuld of dat je een schadevergoeding verschuldigd bent. De kans bestaat dus dat de opzegging geen uitwerking zal hebben en de huurovereenkomst gewoon verder blijft lopen.