Zoveel maanden huurwaarborg mag de verhuurder vragen

Bij een woninghuur mag de verhuurder aan de huurder een huurwaarborg vragen. Hoeveel maanden mag die precies bedragen? Wat zijn de regels in de verschillende gewesten?

signature
Romain Dancre

Het is niet verplicht om een huurwaarborg te vragen.  Meestal zal dat wel gebeuren en zal er in de huurovereenkomst bepaald worden dat de huurder een huurwaarborg dient te stellen. De wet geeft daar wel bepaalde maximumgrenzen voor aan.

Vlaanderen

In Vlaanderen mag de huurwaarborg steeds drie maanden huur bedragen. De huurder heeft overigens de keuze op welke manier deze waarborg gestort wordt. Dat kan meer bepaald gebeuren op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder, via een bankwaarborg of een OCMW-waarborg. In Vlaanderen kunnen huurders onder bepaalde voorwaarden ook een renteloze huurwaarborglening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds.

Wallonië

Gaat het om een huurpand dat gelegen is in het Waalse gewest, dan mag de huurwaarborg integendeel maar twee maanden huur bedragen, ongeacht de wijze waarop die gesteld wordt.

En in Brussel?

In Brussel mag de huurwaarborg op dit moment twee maanden huur bedragen als die gestort wordt op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder bij een financiële instelling. Gaat het om een bankwaarborg of een waarborg van het OCMW, dan mag die drie maanden huur bedragen. Vanaf 1 november 2024 verandert dit en mag de huurwaarborg in Brussel sowieso nog maar twee maand huur bedragen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼