Voor hij zijn woning verhuurt, mag de eigenaar een huurwaarborg vragen aan de huurder. Maar hoeveel maanden huur mag hij vragen? Wat zijn de regels in de verschillende gewesten van het land?
Een huurwaarborg vragen is geen verplichting. Het is echter een courante praktijk dat het huurcontract bepaalt dat de huurder er één moet storten. Maar er zijn wettelijke maxima.
Vlaanderen
In Vlaanderen mag de huurwaarborg oplopen tot drie maanden huur. De huurder heeft bovendien de keuze op welke manier deze waarborg gestort wordt. Dat kan gebeuren op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder, via een bankwaarborg of een OCMW-waarborg. In Vlaanderen kunnen huurders onder bepaalde voorwaarden ook een renteloze huurwaarborglening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds.
Wallonië
Voor huurpanden in het Waalse gewest geldt dat de huurwaarborg niet hoger mag zijn dan twee maanden huur, ongeacht de wijze waarop die gesteld wordt.
En in Brussel?
In Brussel worden drie vormen van huurwaarborg aanvaard: een geblokkeerde rekening, een bankwaarborg die geleidelijk wordt opgebouwd en een bankwaarborg door middel van een contract tussen het OCMW en een financiële instelling. Sinds 1 november 2024 is het bedrag beperkt tot twee maanden huur, ongeacht het type waarborg.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)