Als je bereid bent om de vraagprijs van een woning te bieden, betekent dat nog niet dat je die ook effectief kan kopen. Waarom is dat het geval? En zit je zelf vast aan een bod dat jij eventueel doet?
Aanbod tot onderhandelen
Als de verkoper van een onroerend goed een vraagprijs aangeeft voor het pand dat hij verkoopt (en dit bv. in een advertentie op een immosite), dan gaat het om een zogenaamd aanbod tot onderhandelen. Zelfs als je dan bereid bent de vraagprijs te betalen is de verkoper niet verplicht om op je bod in te gaan. Hij kan het onroerend goed dan perfect alsnog ‘inhouden’ of het aan iemand anders verkopen zelfs als die een lager bod doet dan hetgeen jij deed.
Zelf bieden
Doe je zelf als kandidaat-koper een bod op een onroerend goed, dan zit je daar in de regel wel aan vast. Het volstaat dan in principe dat de verkoper je bod aanvaardt opdat je je bod moet honoreren. Mogelijks kan je er wel nog onderuit als bv. bepaalde attesten nog niet aanwezig zijn.
Neem je voorzorgen
Het is dan ook belangrijk om voorzichtig te zijn als je een bod doet. Beperk daarbij de duur waarvoor het bod geldt en geef duidelijk aan tegen welke prijs je wat precies wil kopen. Geef tevens aan welke belangrijke voorwaarden je koppelt aan je bod, zo bv. het feit dat je de aankoop afhankelijk wil maken van het vervuld zijn van een opschortende voorwaarde (zo bv. van het verkrijgen van een hypothecaire lening).
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)