Het aantal huurcontracten dat ondertekend werd in Brussel daalt in 2024 met 20%, ondanks de grote vraag! Hoe valt dit fenomeen te verklaren?
De stijging van de rentevoeten in 2023 heeft de markt dooreengeschud. Lange tijd maakte de lage rentevoet vastgoed aantrekkelijk, maar toern de rentevoeten terug stegen, werden de kaarten herschud. Voeg daar de hogere prijs van bouwmaterialen, tekorten aan personeel en logistieke problemen bij, en je krijgt investeerders die uit de markt wegtrekken.
Impact van de fiscaliteit
Federia benadrukt ook dat het niet verlengen van de BTW-verlaging op sloop en heropbouw een rem heeft gezet op de ontwikkeling van een nieuwbouwaanbod. Daarnaast wijst de federatie erop dat de energienormen en de lange wachttijden om een bouwvergunningen te krijgen, bijdragen aan de schaarste van het aantal beschikbare woningen.
Huurprijzen onder druk
Ondanks deze situatie stegen de huurprijzen in Brussel tijdens de eerste jaarhelft van 2024 met slechts 2,8%, exacte evenveel als de inflatie. Federia blijft echter voorzichtig en voorspelt dat de stijging over het algemeen meer uitgesproken zal zijn in de herfst. Als deze trend zich voortzet, zouden de huurprijzen tegen het einde van het jaar met 6% kunnen stijgen.