Tijdens het weekend nemen we onze tijd: de potten confituur worden bovengehaald en we grillen sneetjes brood. Ik moet toegeven dat niet erg veel zorg draag voor mijn broodrooster. En dat verdient het toestel dat mijn ochtenden opfleurt nochtans wel.
Om te vermijden dat je geroosterd brood raar smaakt en om de levensduur van je broodrooster te verlengen, verwijder je eerste de verkoolde kruimels die zich na verloop van tijd ophopen. Een penseel (of borstel), een vochtige doek en een houten satéprikker (of tandenstoker) is alles wat je nodig hebt voor de grote schoonmaak.
De meeste moderne broodroosters hebben een kruimellade aan de onderkant. Om te beginnen maak je die leeg. Mijn broodrooster heeft er geen: ik moet hem boven de gootsteen uitschudden om de kruimels eruit te krijgen.
Nu is het tijd om penseel boven te halen en in de bodem van het apparaat te steken om kruimels die aan de verwarmingselementen vastzitten voorzichtig te verwijderen. Met de houten prikker kan je in de hoeken komen om alle sporen van vuil te verwijderen.
Reinig ook de buitenkant. Daar deed ik nog het langst over. Een doek en witte azijn maken snel komaf met vingerafdrukken, plakkerige suikerresten en vetvlekken. Ik besteedde extra aandacht aan de temperatuurregeling en de knoppen aan de zijkant: ook daar kan vuil zich ophopen.
Ik moet mezelf wat meer discipline opleggen en regelmatiger schoonmaken: hygiëne is één ding, maar veiligheid is iets anders. Als je het risico op storingen en brand kan vermijden, doe je dat ook maar beter.
En vergeet niet om altijd de stekker uit het stopcontact te trekken, ook verlengt de levensduur van je broodrooster.
Lang leve geroosterd brood op zaterdagochtend!