Zwitserse onderzoekers hebben een klei-impactprintmethode ontwikkeld die een revolutie teweeg zou kunnen brengen in groen bouwen.
Voir cette publication sur Instagram
Om de milieu-impact van de cementindustrie, die verantwoordelijk is voor meer dan 5% van de uitstoot van broeikasgassen, te verminderen, hebben onderzoekers van ETH Zürich een nieuw materiaal ontwikkeld: een mengsel van klei, slib en een geheim ingrediënt dat wordt geleverd door de fabrikant Eberhard AG.
Innovatieve drukmethode
Geïnspireerd door 3D-printen creëerden de onderzoekers een "impactprinter" die kralen van dit materiaal projecteert met een snelheid van 10 meter per seconde. Door de impact hechten deze kralen zich aan elkaar om solide structuren zoals muren of kolommen te vormen, zonder dat er veel toevoegingen nodig zijn.
Sneller, groener bouwen
Deze methode maakt het mogelijk om sneller te bouwen, zonder te wachten tot het materiaal droog is zoals bij beton. Het vermindert ook de afval- en bouwkosten, terwijl de ecologische voetafdruk van de sector wordt verkleind.
Naar complexere structuren
Voorlopig hebben de onderzoekers van de ETH Zürich alleen eenvoudige structuren geprint. Ze werken echter aan technieken om ondersteunende elementen toe te voegen wanneer het materiaal wordt gespoten, om grotere en complexere structuren te bouwen.