Als twee echtgenoten of samenwonende partners uiteengaan stelt de notaris wel eens dadelijk voor om de onroerende goederen ‘bindend’ te laten schatten. Wat houdt dat in en waarom ben je daar maar beter voorzichtig mee?
Even schetsen
Als ex-echtgenoten of gewezen samenwoners samen eigenaar waren van een onroerend goed, dan moet daarvoor een oplossing worden gevonden. Het kan dan gebeuren dat één van de gewezen partners het pand wil overnemen, dat meerdere goederen in natura worden verdeeld of dat het onroerend goed wordt verkocht.
Is één van de ex-partners geïnteresseerd in de overname, dan stelt men wel eens voor het pand alvast bindend te laten schatten.
Denk twee keer na
Zeker als je niet geïnteresseerd bent in de aankoop aanvaard je maar beter zo’n bindende schatting niet. Men kan je nu eenmaal niet verplichten ze te aanvaarden. Valt de schatting namelijk naar je mening te laag uit, dan zit je er aan vast. Zelfs als je meent dat de schatter zich vergiste kan je daar weinig tegen beginnen. De schatting is nu eenmaal in de regel bindend. De partij die het pand wil kopen behoudt daarentegen wel nog alle vrijheid tenzij iets anders zou zijn overeengekomen. Die kan dus zeggen dat hij of zij toch niet bereid is te kopen tegen de geschatte prijs.
Vrijblijvend
Wat je wel kan doen is het pand alvast vrijblijvend te laten schatten. Kom je er opvolgend na zo’n schatting niet uit wat er met het pand moet gebeuren dan hou je nog steeds de handen vrij. Een andere denkpiste bestaat erin de schatting te laten doen volgens de regels van het deskundigenonderzoek. De deskundige zal dan een voorverslag opmaken waarop je kan reageren en je bent niet definitief gebonden door de bevindingen van het verslag.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)