De energietransitie wordt geremd door de hoge elektriciteitskosten in België. Steeds meer stemmen pleiten voor een tax-shift op nationaal niveau. Waar gaat het precies over?
Warmtepompen worden als essentieel beschouwd voor de energietransitie. Toch heeft België moeite om ze te promoten. De oorzaak: een ongelijk tarief tussen elektriciteit en fossiele brandstoffen, waardoor duurzame oplossingen economisch onaantrekkelijk zijn. "In België is elektriciteit 3,8 keer duurder dan gas", vertelt Jozefien Vanbecelaere van de European Heat Pump Association (EHPA) aan Livios. Om duurzaam verwarmen financieel aantrekkelijk te maken, zou deze prijsverhouding idealiter 2,5 moeten zijn.
België loopt achter
België loopt achter in vergelijking met de Scandinavische landen, waar warmtepompen op grote schaal worden ingezet. In België worden slechts 12 warmtepompen geïnstalleerd per 1.000 huishoudens, tegenover 69 in Finland. Waarom? Er worden verschillende factoren vaak genoemd, zoals een goed ontwikkeld gasnetwerk en een zware belasting op de elektriciteitsrekening. "Hoe meer groene energie je gebruikt, hoe duurder het wordt", legt Jozefien Vanbecelaere de vinger op de wonde.
Wat er dus nodig is, is een tax-shift waarbij de fiscale last wordt verschoven van elektriciteit naar fossiele energie. Natuurlijk moeten er ook flankerende maatregelen komen voor de meest kwetsbare huishoudens. Ter herinnering: Europa streeft naar de geleidelijke uitfasering van verwarming op fossiele brandstof tegen 2040. De tijd dringt dus. Hoewel Vlaanderen al maatregelen in deze richting heeft genomen, blijft Wallonië nog achter. Al heeft dat ook te maken met de andere economische en geografische realiteit in Wallonië.