De financiële gezondheid van de Vlaamse gemeenten is uitstekend. Dit is grotendeels te danken aan de indexering van de opcentiemen op de onroerende voorheffing. We pluizen het uit.
In 2023 zagen Vlaamse steden hun werkkapitaal fors stijgen, tot 3,84 miljard euro, wat neerkomt op 573 euro per inwoner. Hoe deze stijging te verklaren valt? Hoewel de inkomsten uit de onroerende voorheffing en de personenbelasting zijn gestegen, zijn dat niet de enige redenen. Volgens Bert Gijsels, partner bij BDO, "zijn de belastingtarieven nauwelijks veranderd; de inkomsten zijn vooral gestegen door een eenmalige hogere transfer van de federale overheid."
Herstappe, kampioen van de rijke gemeenten
Sommige gemeenten presteren bijzonder goed. Herstappe, met zijn piepkleine bevolking (79 inwoners), onderscheidt zich met een werkkapitaal van 6.675 euro per inwoner. Nieuwpoort (4.850 euro per inwoner) en Horebeke (2.821 euro per inwoner) volgen op het podium. Daarentegen hebben sommige gemeenten, zoals Zoutleeuw en Grimbergen, een negatief werkkapitaal.
Investeringen afgeremd ondanks de middelen
Ondanks de overvloed aan middelen werd in 2023 slechts 50% van de geplande investeringen gerealiseerd. Personeels- en energiekosten beperkten de mogelijkheid van sommige gemeenten om hun projecten te voltooien. Een opmerkelijk paradox.