Vlaanderen: (een beetje) eigenaar zijn en een sociale woning hebben, is dat verzoenbaar?

De beslissing van de vorige Vlaamse regering om mensen met een aandeel in een onroerend goed uit te sluiten van sociale huisvesting, is door de Raad van State in strijd geacht met het gelijkheidsbeginsel.

Social living
Ruben Hanssen

Aanvankelijk stelde het decreet dat eigenaars geen recht hadden op sociale woningen, maar de regel werd aangescherpt om ook degenen die een deel van een eigendom of een vruchtgebruik bezitten, uit te sluiten.

Impact op erfgenamen

Deze maatregel bracht problemen met zich mee voor veel burgers, vooral voor diegenen die een deel van een eigendom hadden geërfd zonder het volledig te kunnen gebruiken. De Vlaamse huurdersbond heeft de zaak voorgelegd aan de Raad van State, dat de onrechtvaardigheid van deze bepaling benadrukt.

Een beslissing die het evenwicht herstelt

De Raad van State heeft de overheid opgedragen deze maatregel tegen eind 2024 te wijzigen. "Het is helemaal niet gegarandeerd dat een gedeeltelijk eigendomsrecht voldoende is om in de eigen huisvestingsbehoefte te voorzien", oordeelde de Raad. Volgens hen biedt het bezit van een deel van een woning niet automatisch de nodige huisvestingsvoorwaarden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de analyse van inkomen of spaargeld.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼