Dit kan je vragen als meubels of inbouwtoestellen binnen de garantietermijn stuk gaan

Als consument heb je in de regel twee jaar garantie op meubels of inbouwtoestellen die je koopt. Maar wat kan je vragen als het gekochte goed in de loop van die twee jaar defect raakt? Moet je dan steeds genoegen nemen met een herstelling of kan je zelfs vragen dat de winkelier je geld teruggeeft?

Even schetsen

Als je als consument meubels of bv. inbouwtoestellen koopt bij een winkelier, dan moet die je daarop twee jaar garantie geven.  Hij kan die garantie niet beperken tenzij het gaat om een tweedehandstoestel of -meubel. In dat geval kan hij met jou namelijk overeenkomen dat de garantietermijn wordt beperkt tot 1 jaar. Deze beperking tot 1 jaar garantie is dus niet mogelijk voor showroommodellen of voor goederen die je in de solden koopt.  Ook daar moet een winkelier je twee jaar garantie op geven.

Herstelling of vervanging : jij kiest

Als er zich tijdens de garantietermijn een gebrek voordoet in het product dat je kocht, heb jij in eerste instantie de keuze om hetzij de kosteloze herstelling dan wel de kosteloze vervanging van het product in kwestie te eisen. Die keuze ligt dus bij jou als klant en niet bij de verkoper. Je keuze mag echter niet onredelijk zijn.  Om te beoordelen of dat het geval is wordt onder andere rekening gehouden met de waarde die het goed zonder het gebrek zou hebben, de omvang van het gebrek en de mogelijkheid om te kiezen voor de andere remedie zonder ernstige overlast voor jou als consument.

De verkoper moet de herstelling of vervanging overigens kosteloos doen en dit ook binnen een redelijke termijn.  Hij is daarbij niet verplicht om je tijdens de duurtijd van de herstelling een  vervangproduct te geven. Gaat de verkoper over tot de vervanging dan kan die trouwens van jou niet vragen dat je betaalt voor het normaal gebruik van het vervangen goed tijdens de periode die aan de vervanging voorafgaat.

Soms ook andere remedies mogelijk

Zijn zowel een herstelling als vervanging onmogelijk of brengen die onevenredige kosten voor de winkelier met zich dan kan je als consument enkel opteren voor een prijsvermindering dan wel voor een ontbinding van de koop waarbij je je geld terugkrijgt. Je kan dit ook vragen als de herstelling of vervanging niet binnen een redelijke termijn of zonder ernstige overlast voor jou werd voltooid. Hetzelfde geldt als het gebrek blijft bestaan ondanks de herstelling of als het gebrek zo ernstig is dat een onmiddellijke prijsvermindering of ontbinding van de koopovereenkomst gerechtvaardigd is.

Om het bedrag van de prijsvermindering te bepalen wordt gekeken naar het verschil tussen de waarde van het door jou gekochte goed en de waarde die het goed zou hebben gehad als dit conform de koopovereenkomst zou zijn geweest.  Een ontbinding kan niet aan de orde zijn als het gaat om een beperkt gebrek. Weet ook dat bij een ontbinding waarbij je een tijdlang gebruik hebt kunnen maken van het gekochte goed zonder dat er daarbij problemen waren dat in aanmerking kan genomen worden om het bedrag dat de winkelier je moet terugbetalen te verminderen. Je riskeert dan dus niet de volledige aankoopprijs terug te krijgen.

Meerdere goederen

Heb je meerdere goederen tegelijk gekocht bij dezelfde winkelier en heeft het gebrek slechts betrekking op één of op enkele van deze goederen dan kan je meestal enkel de ontbinding vragen van de koop wat betreft de goederen die een gebrek vertonen. Een uitzondering op die regel geldt als van jou redelijkerwijze niet kan worden verwacht dat je alleen de conforme goederen zal willen behouden. Denk daarbij bv. maar aan het geval dat je een aantal stoelen en een tafel koopt en er twee stoelen een gebrek vertonen.

Commerciële garantie

Gaf de verkoper je bovenop de wettelijke garantie ook een commerciële garantie (hij gaf bv. vijf jaar garantie op een inbouwtoestel) dan moet je in de garantievoorwaarden kijken waar je tijdens de verlengde garantieperiode (dus vanaf het moment dat de wettelijke garantie van twee jaar verstreken is) precies recht op hebt. Zo zou de winkelier daarin bv. kunnen opnemen dat enkel wisselstukken (en niet werkuren) onder de garantieregeling vallen.

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼