In contracten of algemene voorwaarden van een aannemer lees je wel eens dat je binnen een bepaalde termijn moet reageren op zijn facturen als je het daarmee niet eens bent. Maar is een dergelijke bepaling wel geldig?
Je bent een ‘particulier’
Als je een particuliere klant bent hoef je je weinig zorgen te maken in een dergelijke clausule. Als je als particulier niet reageert op een factuur van je aannemer kan die nu eenmaal niet zeggen dat je vermoed wordt die te hebben aanvaard. Je aannemer kan ook geen clausule in zijn algemene voorwaarden of contract zetten die van die regel afwijkt en waarin staat dat niet tijdig reageren aanvaarden is. Een dergelijke bepaling zal nu eenmaal nietig zijn.
Er is een uitzondering
Een uitzondering op de voorgaande regel geldt als de afwezigheid van betwisting wat men noemt een ‘omstandig stilzwijgen’ uitmaakt. Concreet gaat het dan om een stilzwijgen dat niet anders kan worden uitgelegd dan dat het een aanvaarding was van de factuur van je aannemer.
Je bent een ondernemer
Doe je als ondernemer voor je zaak (en dus niet ‘privè) een beroep op een aannemer, dan hou je maar beter wel rekening met de termijn die de aannemer opgeeft om zijn factuur te betwisten. Als je het contract ondertekende of de algemene voorwaarden aanvaardde, riskeer je dat een dergelijke contractuele bepaling effectief als geldig wordt beschouwd. Iets anders wordt het als de termijn om te reageren onredelijk kort is. In dat geval kan je als klant namelijk alsnog argumenteren dat je er niet door gebonden bent.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)