Zelf je schoorsteen vegen: de 5 valkuilen die je moet vermijden om niet alles zelf in de fik te steken!

Zelf schoorsteenvegen lijkt misschien eenvoudig en economisch, maar pas op, want enkele fouten kunnen je duur komen te staan! Hier zijn 5 dingen die je moet weten voordat je eraan begint.

Young chimney sweep at work

1. Is het echt legaal?

In België is een professionele schoorsteenveger één keer per jaar verplicht, ongeacht je brandstof. Dit schoorsteenvegen moet worden gedaan door een erkende schoorsteenveger, die als enige een wettelijk certificaat kan afgeven. Zonder dit bewijs kan je verzekering weigeren een schadegeval te dekken. Opgelet: doe-het-zelf schoorsteenvegen betekent niet dat je nooit meer beroep moet doen op een professional!

2. Pelletkachels: een uitzondering?

Als u een pelletkachel heeft, moet u deze 2 tot 3 keer per jaar schoonmaken. Het goede nieuws is dat deze extra poetsbeurten zelf kunnen worden gedaan. Een tip: maak foto’s van de procedure om uw zorgvuldigheid te bewijzen. Noteer echter dat dit niet de jaarlijkse tussenkomst van een professional vervangt.

3. Geschikte uitrusting: boomstam of egel?

Om zelf te vegen, heb je twee opties: gebruik een chemische schoorsteenveegstam of investeer in een kit met een egel of een borstel. Beide methoden zijn effectief in het verwijderen van roet, maar noteer dat we een voorkeur hebben voor de egelborstel waarmee je meer afval kunt verwijderen dan met de boomstam. Dit laatste is, naar onze ervaring, meer te beschouwen als een onderhoudsoplossing.

4. Kosten: Hoeveel kost het echt?

Een professionele schoorsteenveger kost u tussen €60 en €150, afhankelijk van uw schoorsteen. Door het zelf te doen, kunt u deze rekening aanzienlijk verlagen, maar u verliest dan wel de benodigde certificering om een bewijs te hebben voor uw verzekering.

5. Aansprakelijkheid en verzekering: zorg ervoor dat alles klopt!

In geval van schoorsteenbrand komt de verzekering alleen tussen als u een wettelijk attest van een schoorsteenveger kunt voorleggen. Als huurder moet u zelf voor dit jaarlijkse onderhoud zorgen, terwijl de verhuurder voor de reparaties zorgt. Zorg er dus voor dat u in orde bent om elke weigering van een dekking van de verzekering te voorkomen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼