Nu onze verwarmingsinstallaties steeds harder draaien, is het goed om enkele veiligheidsvoorschriften in herinnering te brengen. Te beginnen met houtkachels, die niet zonder risico’s zouden zijn…
Volgens een Amerikaanse studie onder 50.000 vrouwen lopen mensen die minstens 30 dagen per jaar met hout verwarmen 68% meer risico op longkanker in vergelijking met mensen die dat niet doen. Houtrook bevat namelijk giftige stoffen, zoals benzeen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die bekend staan als kankerverwekkend.
Zelfs bij gelegenheidsgebruik (minder dan 30 dagen per jaar) stijgt het risico op longkanker met 12%. Voor mensen die regelmatig hout stoken en in een stedelijke omgeving wonen, loopt dit risico op tot 164%. Deze stijging zou kunnen worden verklaard door de geringere verspreiding van rook in stedelijke gebieden.
Verontrustende cijfers? Ja, maar ze moeten wel in perspectief worden geplaatst: de studie vermeldt namelijk niet welk type kachel is gebruikt, noch de ventilatiesystemen. Om de blootstelling aan fijnstof te verminderen, raden we aan, uiteraard binnen je financiële mogelijkheden, om te kiezen voor een moderne kachel, die goed onderhouden wordt. En bezuinig niet op het schoonmaken van je schoorsteen! Open haarden brengen uiteraard het meeste risico met zich mee. Goede ventilatie in huis is ook cruciaal, vooral bij het aansteken of het opzuigen van as.