De bouwsector, waar tijd een kostbaar goed is, heeft dringend behoefte aan een digitale versnelling. Het Belgische bedrijf Vertuoza komt met een innovatieve oplossing.
Veel bouwbedrijven worden belemmerd door eindeloze processen die de productiviteit in de weg staan. Gerichte en efficiënte digitalisering kunnen deze obstakels echter wegnemen. Uit een onderzoek van Vertuoza onder 15.070 bedrijven met minder dan 50 werknemers (goed voor 95% van de markt) blijkt een groeiende interesse in digitalisering: 52% van de bedrijven heeft al een gepersonaliseerde demonstratie bijgewoond en 20% heeft een digitalisatieproces opgestart. Bovendien heeft 91% van de bedrijven die digitale oplossingen hebben ingevoerd, binnen 6 maanden aanzienlijke verbeteringen vastgesteld. Dat benadrukt hoeveel nood de bouwsector heeft aan digitalisering.
Toch komen de resultaten niet altijd zo snel als verwacht, wat sommige bedrijven tegenhoudt in hun transformatie. "Gezien deze uitdagingen verkennen we actief de integratie van AI om de digitalisering te versnellen. De eerste resultaten tonen aan dat de nieuwe functies onboarding-tijden met 37% verkorten, een aanzienlijke stap richting een effectievere adoptie van digitale oplossingen in de sector," aldus Antoni Di Filippo, CEO van Vertuoza.
Een revolutie in het maken van offertes
Vertuoza, een belangrijke speler op het gebied van softwareoplossingen voor bouwbeheer, biedt een revolutionaire oplossing: de geleidelijke integratie van artificiële intelligentie (AI) in hun tools, te beginnen met slimme offertecreatie. Offertes kunnen nu worden aangemaakt via een spraakopdracht (ongeacht de taal) en leveren een resultaat op binnen de 30 seconden. Uiteraard kan de professional de uitkomst verfijnen of zijn eigen prijsdatabank toevoegen.
AI: de motor voor toekomstige werven
De spraakopdracht voor het opstellen van offertes is een grote stap voorwaarts, maar dit is pas het begin. Vertuoza plant AI ook uit te breiden naar andere processen zoals projectopvolging, het genereren van rapporten en planning. "Ons doel is om deze tools toegankelijk te maken voor alle bedrijven, groot of klein, om de digitale transformatie van de bouwsector te ondersteunen," voegt Antoni Di Filippo toe.
Voor aannemers zijn deze innovaties een productiviteitswinst, een vereenvoudiging van interne processen en de mogelijkheid om zich te richten op strategische aspecten zoals teambeheer en klantrelaties.