De race naar elektriciteit met een zo laag mogelijke koolstofuitstoot gaat steeds harder, maar koolstofneutraliteit bereiken tegen 2050 blijft een grote uitdaging volgens het IEA.
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat in 2030 meer dan de helft van alle elektriciteit ter wereld zal worden opgewekt door emissiearme bronnen. En dat is vooral te danken aan wind- en zonne-energie en de hernieuwde belangstelling voor kernenergie. De aanbreken van het ‘elektriciteitstijdperk’ is onomkeerbaar, zegt Fatih Birol, directeur van het IEA: “We gaan nu in hoog tempo het elektriciteitstijdperk in, dat het wereldwijde energiesysteem in de toekomst zal bepalen”.
Ondanks de plaatsing van een recordaantal installaties om propere energie te produceren in 2023, zegt het IEA dat twee derde van de stijgende vraag naar energie nog steeds door fossiele brandstoffen wordt ingevuld.
Het probleem is dat het elektriciteitsverbruik voortdurend stijgt, met een groeiende bevolking die moet worden gehuisvest… en dus verwarmd (of gekoeld), bij voorkeur met warmtepompen, en ook andere stroomnoden, zoals AI, datacenters en elektrische mobiliteit die voortdurend in ontwikkeling zijn.
De weg naar koolstofneutraliteit is nog lang!
Het IEA waarschuwt dat de wereld nog ver verwijderd is van de objectieven die vastgelegd zijn in het traject naar koolstofneutraliteit tegen 2050. De energieproductie wordt dan wel steeds groener, maar de honger naar elektriciteit is onstilbaar!