Daar is ze weer: overal bij bloemisten en in warenhuizen staat de kerstroos je op te wachten, klaar om in je winkelkarretje te belanden.
Ik ben er persoonlijk geen fan van. Elk jaar hoop ik dat niemand me er een cadeau doet. Want het gaat hier om een plant, niet om een afgesneden bloem. En omdat ik geen planten weg kan gooien, ben ik dan ook verplicht om haar na de feestdagen te blijven verzorgen.
Feit is: hoewel deze plant vaak met Kerstmis wordt geassocieerd, kan ze het hele jaar door bij je thuis gedijen. Sterker nog, als je haar goed verzorgt, kan ze moeiteloos overleven tot de volgende kerst.
Haar echte naam? Poinsettia.
Hoewel de bladeren (meestal) dezelfde kleur hebben als de mantel van de kerstman, komt deze plant absoluut niet uit een winterse regio. Ze heeft haar oorsprong in de warme zon van het zuiden van Mexico! Daar wordt ze buiten geplant (ze kan tot wel 5 meter hoog worden) en bewondert men haar bloei in de winter.
Gek genoeg is deze plant, die we in december cadeau doen en associëren met kou, juist extreem gevoelig voor lage temperaturen. Een paar minuten in de koude buitenlucht tussen de winkel en je huis, en ze kan al beschadigd zijn. Koop je er een? Zorg er dan voor dat ze goed verpakt wordt.
Een tip om de beste te kiezen: kijk naar de bloemen.
De kleine gele knopjes in het midden moeten stevig gesloten zijn, en de bladeren dichtbij de bloemen moeten volledig gekleurd zijn. Zijn de bladeren tweekleurig (rood en groen), dan betekent dit dat de plant haar rode kleur snel zal verliezen en terug zal veranderen in groen – en dat ziet er minder aantrekkelijk uit.
Nog iets bijzonders: de poinsettia heeft niet het hele jaar door rode bladeren! Haar groene bladeren worden rood door een verandering in het licht. Als je haar tot de volgende feestdagen wilt bewaren, moet je haar rond oktober in een donkere ruimte zetten. Gedurende 6 weken, 14 uur per dag, moet ze in volledige duisternis staan. Dit lichtcontrast zorgt ervoor dat haar bladeren opnieuw rood worden.
Verder houdt de poinsettia van warmte, maar niet te veel. Ze verlangt vooral naar licht! Ze drinkt vaak, maar in kleine hoeveelheden. De potgrond mag nooit helemaal uitdrogen, maar ook niet te nat zijn, want dat kan fataal zijn.
Kortom, het is een diva die heel veel zorg vraagt. Voor mij is het vermoeiend (en zelfs op haar best vind ik haar niet echt mooi!).
Misschien zie jij er een klein en beloftevol wondertje in; een wetenschappelijk of een kerstwonder.