De efficiëntie van fotovoltaïsche zonnepanelen zou er spectaculair op vooruit kunnen gaan dankzij 3D-geprinte antireflecterende films.
Een nieuwe ontwikkeling in de wereld van de zonnepanelentechnologie zou hun efficiëntie aanzienlijk kunnen verbeteren. Internationale onderzoekers onder leiding van de King Khalid University (Saoedi-Arabië) hebben antireflecterende folies ontwikkeld van cyclo-olefine copolymeer (COC) polymeer, versterkt met aluminiumoxide (Al₂O₃), die gebruikt kunnen worden om de energieopbrengst van panelen te verhogen door lichtverliezen te beperken. Deze aanpak maximaliseert de absorptie van zonne-energie en vermindert ongewenste reflecties.
Een 3D-geprinte oplossing
De wetenschappers gebruikten 3D-printen, meer bepaald ‘fused deposition modelling’ (FDM), om deze films te maken. De films vangen een maximaal aantal fotonen op dankzij hun verhoogde diffusiecapaciteit: de panelen die met de film bedekt zijn bedekt zijn, laten meer licht door, terwijl ze het ook minder terugkaatsen (slechts 5,35%). Vergeleken met andere soorten coatings vermindert deze nieuwe oplossing de lichtreflectie met bijna de helft!