Je wil een appartement aan zee (ver)huren voor een langere duur. Is het woninghuurdecreet dan van toepassing? Voor welke termijn kan je een dergelijk contract precies aangaan?
Woninghuurdecreet speelt niet
Als je een appartement aan zee huurt om dat als tweede verblijf te gebruiken, dan vindt het zogenaamde woninghuurdecreet geen toepassing. Een uitzondering op die regel geldt als je je hoofdverblijfplaats zou nemen in het gehuurde pand. Om te vermijden dat dit zou gebeuren zal de verhuurder allicht vragen dat er in het huurcontract een clausule wordt opgenomen die aangeeft dat je als huurder je hoofdverblijfplaats niet mag nemen in het gehuurde pand en waarbij ook gemotiveerd wordt waarom dat niet mag (bv. omdat het pand enkel als tweede verblijf mag worden gebruikt).
Bepaalde duur
Als het woninghuurdecreet niet van toepassing is, beschikken jij en de verhuurder over een veel grotere vrijheid om allerhande afspraken te maken over de duur van de huur. Je kan het huurcontract vooreerst afsluiten voor een bepaalde termijn (zo bv. voor één of twee jaar). Wettelijk gezien is elke duurtijd daarbij mogelijk zolang die 99 jaar maar niet overschrijdt. Het is zelfs mogelijk om bij zo’n contract voor bepaalde duur ook tussentijdse opzegmogelijkheden overeen te komen.
Onbepaalde duur
Je kan het contract ook aangaan voor onbepaalde duur. In dat geval kunnen zowel jij als de verhuurder de huur altijd opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Ook hier kunnen er echter andere afspraken worden gemaakt en kan je bv. de opzegtermijn die je elk moet naleven ‘verlengen’ of ‘verkorten’. Bij de huur van een gemeubileerd appartement geldt een afwijkende regeling. Daar moet als er niets is voorzien in het contract een redelijke opzegtermijn worden nageleefd.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)