Je huurt een woning of appartement. Heb je in dat geval een voorkeurrecht als de verhuurder het huurpand verkoopt? Gelden er verschillende regels naargelang het gewest waar het huurpand is gelegen?
Brussel
Als het huurpand is gelegen in het Brusselse gewest dan heb je als huurder inderdaad soms een voorkeurrecht. Dit recht geldt vooral voor ongemeubelde woningen met een langlopende huurovereenkomst voor een hoofdverblijf. Huurders moeten er ook gedomicilieerd zijn.
Op die regel bestaan er wel enkele uitzonderingen, zo bv. als de verkoper het pand verkoopt aan diens partner of aan bloed- of aanverwanten. Er geldt ook een uitzondering als de woning onbewoonbaar werd verklaard of als de woning deel uitmaakt van een gebouw met meerdere woningen met verschillende huurders en het gehele gebouw verkocht wordt. De verhuurder kan het voorkeurrecht in het huurcontract overigens niet uitsluiten of beperken.
Wat betekent het?
Als je zo’n voorkeurrecht hebt moet de verhuurder die het pand wil verkopen je per aangetekende brief op de hoogte brengen van de voorgenomen verkoop. Je hebt dan 30 dagen de tijd om op het aanbod te reageren. Als je als huurder het bod weigert of niet reageert, kan de woning te koop worden aangeboden. Wordt de woning nadien tegen een lagere prijs of tegen gunstigere voorwaarden aan een andere koper aangeboden, dan krijg je nog eens een voorkeurrecht gedurende 7 dagen.
En in de andere gewesten?
In het Vlaamse en het Waalse gewest heb je als huurder geen voorkoop- of voorkeurrecht. Een uitzondering op die regel bestaat als het voorkeur- of voorkooprecht zou zijn overeengekomen in het huurcontract. Een dergelijke clausule is nu eenmaal perfect geldig.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)