Loopt je waterleidingen gevaar in de winter? En kunnen ze echt barsten?

Je hoort regelmatig vertellen dat waterleidingen gevoelig zijn voor vorst in de winter. Is dat eerder een fabeltje of klopt het echt? Wat kan je ertegen doen? En komt de verzekering tussen in geval van schade?

A frozen water pipe in winter, close-up, shallow depth of field. water tap covered with ice. ai generative

Wanneer de temperaturen onder het vriespunt duiken, kan het water in je leidingen bevriezen. Als het stolt, zet het uit en oefent het druk uit op de wanden van de leidingen. Die druk kan zorgen voor scheuren en zelfs gesprongen leidingen! Zodra de vorst begint te dooien is er dus een risico op lekken en… wateroverlast!

Welke leidingen lopen gevaar?

Je hoeft geen bouwkundig genie te zijn om te beseffen dat leidingen in onverwarmde ruimtes, zoals kelders, zolders of garages, het kwetsbaarst zijn! En dan zijn er natuurlijk nog de leidingen buiten of die slecht geïsoleerde leidingen. Het eerste wat je dus moet doen, is dus de gevarenzones identificeren!

Bevriezing voorkomen: goede gewoontes

  • Isoleer je leidingen: Wikkel je leidingen in isolatiemateriaal zoals glaswol of polyethyleenschuim om de warmte binnen te houden. Als je je echt zorgen maakt over vorst, dan kan je ook investeren in een verwarmingskabel die je zo dicht mogelijk bij je buis legt. Sommige modellen hebben een thermostaat, zodat ze automatisch aangaan zodra het kwik onder nul graden zakt.
  • Buitenleidingen leeg laten lopen: voorkomen is beter dan genezen! Laat voordat de winter begint je buitenleidingen leeglopen om te voorkomen dat stilstaand water bevriest. In principe hebben alle leidingen die risico lopen een afsluiting die zich in een niet-blootgestelde ruimte bevindt, stroomopwaarts van de rest van de leiding.
  • Hou een minimumtemperatuur aan: Zelfs als je lange tijd weg bent, moet je je huis een beetje warm houden om te voorkomen dat de leidingen bevriezen.

Wat als een leiding toch bevroren is?

Als je denkt dat een leiding bevroren is, sluit dan de hoofdwatertoevoer af om lekken te voorkomen wanneer het water ontdooit. Verwarm het stuk leiding dat aangetast is vervolgens voorzichtig met een haardroger of warme handdoeken. Gebruik nooit een open vlam om een leiding te ontdooien, omdat dit de leiding kan beschadigen of brand kan veroorzaken.

Wie betaalt bij schade?

Gevolgschade door bevroren leidingen kan gedekt worden door je woningverzekering. Hou er echter wel rekening mee dat je waarschijnlijk wel moet betalen voor het vervangen van de leidingen zelf.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼