De aannemer waar je mee in zee ging voor een bouw- of verbouwproject vraagt een WCO aan. Eindigt de aannemingsovereenkomst die je met hem afsloot dan automatisch? Riskeer je het betaalde voorschot kwijt te zijn?
Wat is het?
Een gerechtelijke reorganisatie (of WCO) is een procedure waarbij een bedrijf dat in financiële moeilijkheden zit bescherming vraagt tegen zijn schuldeisers om zo enige ademruimte te krijgen en dit bv. met het oog op een herstructurering of verkoop van (een deel van) het bedrijf. Samengevat : je aannemer zit in financiële moeilijkheden maar is nog niet failliet.
De aanneming gaat verder
Door een WCO van je aannemer eindigt de aannemingsovereenkomst niet automatisch. Het aannemingscontract blijft lopen en dit ongeacht of de aannemer al begonnen is met de werken. Je kan in het aannemingscontract ook geen andere afspraken maken.
Wil je dat het contract toch stopt (je vreest namelijk -vaak terecht- dat de werken niet zullen af geraken of dat je geen garantie zal hebben), dan kan je proberen om met de aannemer tot een regeling te komen waarbij die akkoord gaat het contract te beëindigen, al dan niet met betaling van een vergoeding. Je kan het contract ook verbreken. Weet wel dat de aannemer dan van jou een vergoeding kan vragen.
Wat met je voorschot?
Betaalde je al een voorschot aan de aannemer, dan ben je dat bij een gerechtelijke reorganisatie niet noodzakelijk kwijt. In principe zal de aannemer nu eenmaal het contract moeten uitvoeren waarbij het voorschot zal worden gebruikt om de prestaties van de aannemer verder te betalen. Voert de aannemer het contract niet verder uit, dan zal hij je op de lijst van schuldeisers moeten zetten. Het is dan hoogst onzeker of je je geld ook zal terugzien.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)