De technologie rond elektrische voertuigen en laadplaatsen staat voor niets. Maar kan je daardoor ook stroom van op je werk meenemen naar huis? En is dat dan fraude? Wat zegt de wet?
Door bidirectioneel laden kan een elektrische wagen niet alleen zichzelf opladen, maar ook elektriciteit terugplaatsen op het net – zowel thuis als in het openbaar. Deze technologie, beter bekend als Vehicle-to-Home en Vehicle-to-Grid, biedt de kans om opgeslagen energie in de batterij van je voertuig te gebruiken om je woning te voorzien van stroom, of om het terug te plaatsen op het net.
Zo zit het vandaag in België
In België is bidirectioneel laden technisch dan misschien wel mogelijk, het is er niet wijdverspreid. Compatibele voertuigen zijn zeldzaam en bidirectionele laadpunten zijn gevoelig duurder dan traditionele exemplaren. De auto of het laadpunt moet namelijk de energie kunnen omzetten in wisselstroom, want in de batterij wordt deze opgeslagen als gelijkstroom. En er zijn maar weinig auto’s die deze technologie bezitten.
Kan het?
In theorie? Ja. In de praktijk is het weinig waarschijnlijk. Waarom? Simpelweg omdat de wagen, het net en het laadpunt moeten kunnen communiceren. En in het grootste deel van de gevallen wordt de technologie bewust geblokkeerd door autofabrikanten, omdat zij bang zijn voor het vroegtijdig slijten van de batterij.
Hoe ziet de toekomst eruit?
De technologie bestaat, maar het legale kader, de protocollen, etc. moeten nog uitgewerkt worden. Tellers en energiecontracten moeten waarschijnlijk aangepast worden om met deze nieuwe mogelijkheid om te gaan.
Dan rest er nog de legale kwestie: iemand die zijn elektrische wagen oplaadt op zijn werkplek, een paar kilometers aflegt tot thuis en de rest van de stroom gebruikt in huis, heeft een ontegensprekelijk voordeel tegenover een collega wiens uitrusting daar niet op voorzien is. Toestaan, verbieden, legaliseren, implementeren in arbeidscontracten? Daar valt nog over te discussiëren! Maar het is het overwegen waard, want je bespaart er (op financieel én ecologisch vlak) mee op je thuisbatterij.