3 zaken die je moet weten over de sleutels van je huurpand

Bij de verhuur van een woning of appartement moet de verhuurder de sleutels overhandigen aan de huurder. Wanneer moet dat gebeuren en mag hij daarmee wachten tot de huurder de huurwaarborg betaald heeft? Mag de verhuurder een sleutel bijhouden van de verhuurde woning en mag hij die in de loop van de huur gebruiken om in de woning binnen te gaan? Mag de huurder een nieuw slot steken in de loop van de huurovereenkomst?

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

Businessman Signing Real Estate Contract With Keys On It

Wanneer de sleutels afgeven?

De verhuurder moet aan de huurder het genot verstrekken van het verhuurde pand. Dit houdt onder andere in dat de verhuurder de sleutels van het huurpand aan de huurder moet geven.  Daarbij moet het gaan om de nodige sleutels van alle ruimtes die verhuurd worden alsook van de brievenbus die bij het pand hoort. De regel is dan ook dat de sleutels ten laatste moeten worden afgegeven op het moment dat de huur ingaat.

Als verhuurder kan je niet zomaar weigeren om de sleutels af te geven zolang de huurder de huurwaarborg niet heeft gesteld. Doe je dat toch dan riskeer je dat de huurder naar de vrederechter stapt en daar een schadevergoeding toegekend krijgt.  Je riskeert zelfs dat de rechter de huur ontbindt te jouwen laste.  Als verhuurder kan je wel een clausule in de huurovereenkomst zetten dat de huurder de sleutels van het verhuurde pand maar ontvangt als deze de huurwaarborg correct heeft betaald.  Zo’n bepaling is  perfect geldig.

Mag de verhuurder zelf een sleutel houden en gebruiken?

De verhuurder van het pand mag wel degelijk reservesleutels behouden van de verschillende sloten in het huurpand. Hij is dus niet verplicht om aan de huurder alle sleutels van het huurhuis af te geven. Als de verhuurder bepaalde sleutels behoudt moet hij dit zelfs niet eens melden aan de huurder.

Het feit dat de verhuurder een reservesleutel mag bijhouden betekent evenwel niet dat hij die ook mag gebruiken. De verhuurder mag de sleutel die hij bijhield in de loop van de huur dus niet zomaar gebruiken om binnen te gaan in het huurpand. De verhuurder moet nu eenmaal aan de huurder het rustig huurgenot geven.  Hij moet ook de privacy van de huurder respecteren. Doet hij dat niet, dan maakt hij een inbreuk op zijn verplichtingen als verhuurder. De huurder zou dan zelfs naar de vrederechter kunnen stappen om daar bv. een schadevergoeding of zelfs de ontbinding van de huurovereenkomst te vragen. De huurder zou ook eventueel een strafklacht tegen de verhuurder kunnen neerleggen waarbij hij die beschuldigt van huisvredebreuk.

Indien er sprake is van een noodsituatie (er breekt bv. brand uit in de woning en de huurder is niet in de buurt of er is bv. een breuk in de waterleiding), dan mag de verhuurder de reservesleutel wel gebruiken om binnen te gaan in de woonst.  De verhuurder moet zich ook dan beperken tot het oplossen van het probleem en mag het voorval niet aangrijpen om wat rond te kijken of rond te snuffelen in de woonst. Zo’n noodsituatie zal er echter maar zelden zijn. Zo kan de verhuurder bv. niet zeggen dat er een noodsituatie is als er een aannemer voor de deur staat die bepaalde herstellingen komt doen maar de huurder niet thuis geeft.

Ander slot steken?

De huurder mag in de loop van de huur het slot van het huurhuis wel degelijk vervangen. De verhuurder kan daar op zich niets tegen doen.  De huurder hoeft aan de verhuurder hiervoor geen toestemming te vragen en moet aan de verhuurder ook geen reservesleutel geven van het nieuwe slot.  De huurder moet er in dat geval wel voor zorgen dat hij op het einde van de huur het oorspronkelijke slot terugplaatst.  Hij mag de deur of poort ook niet beschadigen.  Is het oorspronkelijke slot kwijt of maakte de huurder dit stuk, dan kan de verhuurder eisen dat hij een slot van dezelfde kwaliteit terugplaatst.  Doet hij dat niet, dan kan de verhuurder een vergoeding hiervoor van de huurder vragen.

In de huurovereenkomst kunnen er op dat vlak andere afspraken worden gemaakt. Meer bepaald kan daarin een clausule worden opgenomen dat de huurder het slot niet mag veranderen of dat hij aan de verhuurder een sleutel moet geven als hij dat wel doet.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼