Het Colosseum is nog steeds een icoon van Romeinse architectuur en ingenieurskunst. Deze cijfers bewijzen hoe ingenieus én gruwelijk de oude Romeinen waren! 🎭
1. 50.000 toeschouwers, snel geëvacueerd
Het Colosseum bood plaats aan maar liefst 50.000 toeschouwers. Dankzij de 80 ingangen, ook wel “vomitoria” genoemd, kon het hele publiek binnen 10 minuten geëvacueerd worden. Een indrukwekkend staaltje techniek voor die tijd!
2. 100.000 kubieke meter travertijn
Voor de bouw van het Colosseum werd ongeveer 100.000 kubieke meter travertijn gebruikt. Deze kalksteen werd met enorme ijzeren klemmen vastgezet, verstevigd met vloeibaar lood. Dit robuuste materiaal heeft het Colosseum eeuwenlang bestand gemaakt tegen aardbevingen.
3. 4 verdiepingen voor iedereen
Met een hoogte van ongeveer 48 meter had het Colosseum 4 verdiepingen. De verdeling van de zitplaatsen zorgde voor een perfect zicht op de arena. De rijksten zaten vooraan, terwijl de gewone burger bovenaan zat. Een slimme manier van sociale indeling!
4. Slechts 5 jaar bouwtijd
De bouw begon in 72 na Christus onder keizer Vespasianus en werd voltooid in 80 na Christus door zijn zoon Titus. Slechts 5 jaar voor zo’n indrukwekkend bouwwerk! Duizenden slaven en ambachtslieden werkten dag en nacht om het af te krijgen.
5. 1 miljoen dieren gedood
Tijdens de openingsspelen werden naar schatting 1 miljoen wilde dieren gedood. Leeuwen, olifanten, krokodillen, en zelfs giraffen moesten eraan geloven. Deze bloederige gevechten toonden de macht van Rome over de natuur.